Tata Steel stuurt twee vrachtwagens met Lekbrug-schroot terug omdat er chroom 6-verf op zit

De al voor driekwart gesloopte Lekbrug op de sloopwerf, enige tijd geleden. Tata wilde dit met giftige chroom 6-verf besmeerde brugschroot niet hebben en stuurde twee vrachtwagens terug naar de leverancier.© eigen foto

Bart Vuijk
IJmuiden

Tata Steel heeft twee vrachtwagens met schroot van de afgedankte Lekbrug bij Vianen teruggestuurd naar de schrootleverancier, omdat de brugdelen verontreinigd zijn met zwaar giftige chroom 6-houdende verf. Tata Steel stelt dat deze verontreinigde brugdelen ’tegen de afspraken in’ zijn geleverd, maar dat de partij tijdig is onderschept.

Tata Steel verwerkt in nieuwe staalrollen tussen 15 en 20 procent schroot. Het schroot wordt aan pannen vloeibaar ruwijzer toegevoegd in Oxystaalfabriek 2. Dit schroot is aan strenge eisen onderworpen, stelt de fabriek.

Richtlijnen

,,Wij zetten veel verschillende typen schroot in tijdens ons proces van staal maken. We hanteren duidelijke – schriftelijke – richtlijnen over wat we wel en niet accepteren. Deze richtlijnen zijn conform geldende wet- en regelgeving en in lijn met onze vergunningsvereisten. We voeren daarbij op allerlei manieren controles op de leveringen uit: visueel, met een spectrometer (waarmee de chemische samenstelling van het schroot gecontroleerd wordt) maar ook door middel van audits bij toeleveranciers. Iedere vrachtauto met schroot wordt getest op radioactiviteit, voordat de visuele inspectie plaatsvindt. Tata Steel voert bovendien steekproefsgewijs controles uit. De verantwoordelijkheid voor het leveren van schroot binnen de afgesproken criteria ligt bij de aanbieder van het materiaal”, zegt woordvoerster Ariane Volz van Tata Steel.

Kankerverwekkend

Overigens mag Tata Steel schroot waar chroom 6-houdende verf op zit, dat kankerverwekkend is, wel gewoon verwerken, aldus de woordvoerster. ,,Wij zijn in Nederland een van de weinige bedrijven die volgens de wet chroom6 gecoat schroot mogen verwerken. Maar wij willen dit niet doen. Dat hebben wij ook laten weten aan onze toeleveranciers. Al eerder hebben partijen ons gevraagd om schroot afkomstig van de Lekbrug aan te nemen. We hebben dit aanbod continu geweigerd.”

Tegen de afspraken

Toch ging het fout. ,,Onlangs is gebleken dat een leverancier - tegen de afspraken in – toch chroom6 gecoat schroot heeft aangeleverd. We vinden dit heel vervelend, ook al mogen we het, we willen het gewoon niet. Bovendien konden we daardoor niet meer vertrouwen of dit chroom6 gecoat schroot nu wel of niet verwerkt is in onze fabriek. Toen we er achter kwamen dat er toch twee vrachtauto’s geleverd waren met chroom6 gecoat schroot van de Lekbrug, hebben we deze wagens tegen gehouden en terug gestuurd. En de leveringen van de bewuste leverancier direct stopgezet. Ook is onmiddellijk besloten een audit uit te voeren bij deze leverancier om het proces door te nemen hoe dit tot stand is gekomen. Pas na afronding van dit proces zal eventuele levering van schroot (en dus geen chroom6 gecoat schroot) weer worden opgestart.”

Chroom 6 ’niet schadelijk’ na smeltproces

Mocht er chroom 6 in het smeltproces in de oxystaalfabriek zijn verwerkt, dan is er nog geen man overboord, aldus Volz. ,,Mocht chroom6 gecoat schroot worden ingezet bij onze staalfabriek dan wordt dit direct omgezet in chroom3 (vanwege de hoge temperaturen). Chroom3 is niet schadelijk voor de gezondheid. Zie ook website van RIVM.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.