Ik vroeg me af of onze lieve heer met deze sneeuwbui iets wilde zeggen | column

Richard Kemper

Ik ben groot fan van weerman Peter Kuipers Munneke. Een volwassen man, meteoroloog en gletsjeskundige en toch heb je stiekem het idee dat -ie elk moment op de fiets mee uit school kan komen als vriendje van je zoon. Zo’n man die nooit ouder wordt.

Ik vind hem leuk. De passie voor het klimaat druipt er vanaf, je voelt dat hij met het weer naar bed gaat en ermee opstaat. Nu doet iedereen met een Weather-app dat tegenwoordig, al was het alleen maar om als het buiten regent te kunnen roepen dat het niet klopt want op de app is het droog.

Peter Kuipers Munneke, met zo’n mooie naam moet je de voorspelling wel altijd goed hebben en dat heeft -ie ook. Soms denk ik bijna dat hij meer weet dan wij. Al leek het even een 1 april grap toen -ie zei dat het vrijdag ging sneeuwen. Maar Peter is geen grapjas. We reden na het optreden terug uit Deventer en het land werd toegedekt met een witte deken. Alsof de winter nog even z’n hoofd om de hoek stak: „Ja, jullie doen wel alsof ik niet meer besta, maar zo makkelijk gaat dat niet.” Of zoals oudere mannen vaak heel stevige handen geven: „Ik ben er nog!”

Ik vroeg me af of onze lieve heer met deze sneeuwbui iets wilde zeggen. Overigens denk ik dat onze lieve heer een vrouw is, maar dat terzijde. Misschien is onze grote roerganger zelfs helemaal geen man of vrouw maar gewoon non-binair en moeten we over ’het’ praten. Dat is pas een God die met de tijd mee gaat. Goed, wat ’het’ met de sneeuwbui wilde zeggen? Dat het april is, maar voor veel mensen alsnog hoog tijd om even af te koelen. Zoals Lil Kleine dat op dit moment doet in 34 graden in Thailand. En ik heb nog wel een paar suggesties.

De mannen van juicekanaal Roddelpraat die afgelopen week aan het eind van hun uitzending proostten omdat ze het eerste BN’ershuwelijk hebben laten stranden. Ik heb veel mensen over rare dingen blij zien zijn (de nieuwe vriend van m’n ex over mijn wijkende haargrens), maar dit is wel het dieptepunt. Andere suggestie: sommige Kamerleden die oververhit schande spreken dat Nederland zo weinig doet tegen het Russische kapitaal. Inhoudelijk een punt, maar het lijkt soms of het meer gaat om hoe we uit de wedstrijd met andere landen komen dan om het effect van de maatregel.

Grote kans dat diezelfde kamer straks moord en brand gilt als de AVG-regels zijn overtreden door te snel handelen van het kabinet. Of ben ik de enige die een licht opportunistisch gevoel krijgt bij de kritiek van de Kamer? En dan hebben we natuurlijk nog de nee-zeggers. De tegenstemmers. De ’strijders’ zoals ze zichzelf mooi noemen. Ze vallen in een enorm gat, want zonder corona is er niks om tegen te zijn. Maar dan ken je ze nog niet.

Ik heb een paar van deze strijders op mijn Insta tijdlijn en ben onder de indruk van hun vindingrijkheid. Corona weg? Dan zijn we nu gewoon tegen inmenging in Oekraïne, tegen Zelenski die het parlement toespreekt, tegen klimaatproblemen, tegen vegetariërs, tegen zonnepanelen, tegen de staat die aan de lopende band kinderen ontvoert, tegen het kinderpornonetwerk binnen justitie, tegen het koningshuis dat bloed van vermoorde kinderen drinkt, tegen de medische industrie, tegen theatermakers die optraden tijdens de corona-maatregelen, tegen de overheid als geheel en Mark Rutte in het bijzonder.

En vanaf nu waarschijnlijk ook tegen bepaalde columnisten. Inderdaad hoog tijd om even af te koelen. Zou me niks verbazen als die wijze Peter Kuipers Munneke stiekem hele goede connecties heeft met… ’het’. Dank je Peter!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.