Duitsland schrapt leeuwendeel coronamaatregelen

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

Het leeuwendeel van de coronamaatregelen in Duitsland komt te vervallen. Zo is een test of vaccinatie niet langer nodig om evenementen bij te wonen en kunnen ongevaccineerden zonder gedoe weer naar winkels en restaurants. Wel kunnen deelstaten nog bepalen of mondkapjes moeten worden gedragen in klinieken, verpleeghuizen of het openbaar vervoer.

In bijvoorbeeld Berlijn blijft een mondkapje nodig bij een bezoek aan de opera. Bij opleving van het virus kan een deelstaatparlement de mondkapjesplicht in bijvoorbeeld winkels weer invoeren.

De maatregelen zouden eigenlijk al op 20 maart worden geschrapt, maar uit vrees dat het te snel zou gaan werd in sommige delen van het land gekozen voor een overgangsperiode. De wetgeving die landelijke maatregelen mogelijk maakt is vervallen. Verplichte quarantaine na een besmetting wordt voor de meeste mensen geschrapt.

Veel Duitsers zijn er echter niet gerust op, mede omdat er afgelopen week meer dan 1,5 miljoen nieuwe besmettingen bijkwamen. Uit een recente peiling komt naar voren dat een ruime meerderheid van de bevolking zich zorgen maakt over het verdwijnen van de mondkapjesplicht en de 2G- en 3G-maatregelen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.