Overheid roept op thermostaat lager te zetten, doet dat zelf ook

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het kabinet roept in onder meer advertenties in de landelijke kranten op om korter te douchen en de thermostaat thuis en op kantoor op maximaal 19 graden te zetten. Zo kan energie worden bespaard. Zelf geeft de rijksoverheid het goede voorbeeld door de verwarming in haar kantoorpanden 2 graden lager te zetten.

Door de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland zijn de energieprijzen sterk opgelopen. Het kabinet heeft geld uitgetrokken om de pijn voor met name de armste huishoudens te verzachten, maar zet daarnaast in op maatregelen om het gas- en elektriciteitsverbruik te verminderen.

Behalve met besparingsadviezen komt de overheid met subsidies en goedkope leningen voor mensen die hun huis beter willen isoleren. Doel van dit Nationaal Isolatieprogramma is om in de jaren tot en met 2030 in totaal 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen aan te pakken. Daarvoor is 4 miljard euro beschikbaar.

Ook maatregelen nodig voor bedrijven

"Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die ze verdient", zegt klimaat- en energieminister Rob Jetten. "Daar gaan we nu verandering in brengen. Het is om meerdere redenen verstandig om energie te besparen. Het is goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland."

Milieuorganisatie Natuur & Milieu is blij met de isolatieplannen en de overheidscampagne, maar pleit ook voor maatregelen voor bedrijven en organisaties. "Forse energiebesparing is nog nooit zo belangrijk geweest. De klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen. We hebben geen tijd te verliezen."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.