Noodtoestand in Sri Lanka na protesten over inflatie

ANP Producties | Bron: ANP
Colombo

De Srilankaanse President Gotabaya Rajapaksa heeft de noodtoestand voor minstens twee weken uitgeroepen na protesten en rellen. Een van zijn eerste maatregelen op basis van de noodtoestand is een lockdown van zaterdagavond tot maandagmorgen. De protesten zijn een gevolg van vooral de inflatie die inmiddels rond de 19 procent is. Betogers braken door afzettingen en belaagden de afgelopen dagen ook de ambtswoning van de president. Hij zegt de noodtoestand te hebben uitgeroepen om de orde te herstellen en handhaven. In sociale media is opgeroepen te blijven betogen, met name zondag in de hoofdstad Colombo, maar nu geldt een uitgaansverbod.

Het land lijdt behalve onder de geldontwaarding ook onder tekorten aan energie, voedsel, medicijnen en brandstof. Het eiland met 22 miljoen inwoners heeft in twee jaar tijd 70 procent van zijn buitenlandse deviezen zien "verdampen" en kan de invoer van essentiële producten niet meer betalen.

India is te hulp geschoten met een krediet van 900 miljoen euro om onder meer snel rijst en andere essentiële behoeften naar Sri Lanka te verschepen. Rijst is al twee keer duurder in Sri Lanka dan een jaar geleden. De baas van de Zuid-Indiase rijstgigant Pattabhi Agro Foods zei dat al is begonnen met het laden van schepen om binnen enkele dagen rijst naar Sri Lanka te brengen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.