Oekraïne: Rusland trekt zich snel terug uit gebieden rond Kiev

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Russische troepen maken een "snelle terugtocht" uit gebieden rond de hoofdstad Kiev en het noorden van Oekraïne. Dat zegt Michailo Podoljak, de adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

"Met de snelle terugtrekking van de Russen uit de regio's in en rond Kiev is het volkomen duidelijk dat Rusland prioriteit geeft aan een andere tactiek: terugvallen op het oosten en zuiden," schreef Podoljak op sociale media.

Een andere presidentiële adviseur, Oleksij Arestovitsj, zei dat troepen van zijn land dertig steden en dorpen rond de hoofdstad hebben heroverd op het Russische leger. Maar hij zei ook dat Oekraïne zich geen illusies moet maken dat de strijd snel voorbij is. "Er komen zware gevechten aan in de oostelijke en zuidelijke regio's van Oekraïne en om de belegerde stad Marioepol in het bijzonder."

Rusland heeft afgelopen week gezegd dat zijn troepen in Oekraïne zich zullen focussen op de "bevrijding" van de Donbas. Rusland, dat de inval op 24 februari inzette, heeft gebieden in het oosten en zuiden veroverd en voert voortdurende aanvallen uit op de zuidelijke havenstad Marioepol.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.