Zelftest voldoende, maar nog geen ontmanteling GGD-testlocaties Kennemerland: Waken voor nieuwe variant

Archieffoto.© United Photos/Paul Vreeker

Jacco van Oostveen
Velsen/Haarlem

Vanaf maandag 11 april is het niet meer nodig om bij een positieve zelftest in een teststraat een ’bevestigende’ PCR-test te laten doen. Voor GGD Kennemerland is dat nog geen reden om op de capaciteit op de testlocaties af te schalen.

„We willen voldoende capaciteit behouden, zeker tot het einde van dit jaar, voor in het geval van een opleving van het coronavirus na de zomer of het opduiken van een nieuwe variant”, meldt een woordvoerder van de regionale gezondheidsdienst. Bovendien blijft er volgens de GGD nog een flinke groep over die wél gebruik blijft maken van de teststraat, zoals kwetsbaren, zorgpersoneel en mensen die zelf geen thuistest kunnen afnemen. Ook mensen die een herstelbewijs nodig hebben voor een reis naar het buitenland zijn afhankelijk van een PCR-test.

„We zijn wel aan het afschalen, in de zin dat er minder lijnen open hoeven”, aldus de woordvoerder. „Maar alle testlocaties, inclusief de testbussen, blijven voorlopig open. De XL-locatie op Schiphol gaat volgende maand dicht, maar daar komt een nieuwe (nog nader te bepalen, red.) testlocatie voor in de plaats. Dit alles heeft te maken met een stukje paraatheid. Ook met de personele bezetting is in de coronaperiode een continu proces van afschalen en opschalen. We hebben nog steeds veel mensen nodig.”

GGD Kennemerland merkt wel dat het steeds minder druk wordt op de vaste testlocaties. Behalve op Schiphol kan er ook getest worden in Haarlem (Kennemer Sportcentrum) en Velsen-Noord (Concordiastraat). „Vorige week, toen het nieuws dat een zelftest bij coronaklachten voldoende is bekend werd, daalde het aantal afgenomen testen al aanzienlijk. We gaan zien hoe druk het deze week wordt. Er zijn sowieso minder hokjes open.”

Het kabinet vindt zelftesten betrouwbaar genoeg om vast te stellen of iemand corona heeft. Mensen die positief getest zijn moeten nog steeds vijf dagen in quarantaine blijven.

Vaccineren

De GGD-vaccinatielocaties blijven voorlopig ook op sterkte, meldt de gezondheidsdienst. Behalve op Schiphol, in Haarlem en Velsen-Noord kan men zich ook in IJmuiden (sporthal Dokweg) laten vaccineren tegen het coronavirus. Volgens de GGD is er nog steeds veel animo voor (eerste en tweede) boosterprikken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.