FNV-leden stemmen in met ’baanbrekende’ cao Schiphol

Medewerkers van de bagageafhandeling op Schiphol gaan er door de nieuwe cao flink op vooruit.© ANP

Schiphol

FNV-leden hebben ingestemd met de eerste sector-cao voor de afhandelingsbedrijven op Schiphol, waarin onder andere een startloon van 14 euro is afgesloten.

Zes van de zeven bedrijven in de passagiers- en bagageafhandeling op Schiphol hebben zich bij de nieuwe cao aangesloten. Alleen KLM Ground Services zit er niet bij. Opmerkelijk: het eigen afhandelingsbedrijf van de luchtvaartmaatschappij had altijd iets betere arbeidsvoorwaarden dan de andere afhandelingsbedrijven maar gaat vanaf 1 juli achterlopen.

Bij FNV Luchtvaart wordt gesproken van een baanbrekende cao. Bestuurder Jaap de Bie: „Hier hebben de vakbonden en hun leden jarenlang voor gestreden.” Veel medewerkers, die nu net boven het minimumloon verdienen, gaan er in drie jaar tijd meer dan 20 procent op vooruit. Naast de loonsverhoging is onder meer ook afgesproken dat de onregelmatigheidstoeslag blijft bestaan.

Luchthaven Schiphol meldde eerder blij te zijn met de afspraken. „De felle concurrentie tussen afhandelingsbedrijven in de afgelopen jaren is ten koste gegaan van de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers. Een sectorbrede, algemeen verbindende CAO op basis van dit resultaat, zorgt voor een einde aan de ’race to the bottom’ en een meer gelijk speelveld tussen aanbieders.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.