Britse staatssecretaris stapt op na coronaboete voor Johnson

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse staatssecretaris van Justitie David Wolfson heeft ontslag genomen vanwege de coronaovertredingen door overheidspersoneel. Het is de meest verregaande reactie in de Britse politiek nadat premier Boris Johnson dinsdag een coronaboete kreeg.

In totaal zijn meer dan vijftig boetes aan overheidspersoneel uitgeschreven voor borrels en feestjes tijdens lockdowns. Naast de premier zijn ook minister Rishi Sunak van Financien en de echtgenote van Johnson beboet. De premier bood dinsdag opnieuw zijn excuses aan, maar verdedigde ook weer zijn gedrag.

Wolfson schrijft in zijn ontslagbrief aan Johnson de "herhaaldelijke overtredingen" en "schendingen van het strafrecht" te betreuren. Hij laat weten dat het niet alleen gaat om wat er is gebeurd, maar ook om de officiële reactie op het schandaal, dat bekendstaat als partygate. "Aangezien we over deze zaken van mening verschillen, moet ik u vragen mijn ontslag te aanvaarden."

Johnson lag begin dit jaar zwaar onder vuur voor partygate, maar te weinig partijleden keerden zich tegen hem om een vertrouwensstemming af te dwingen. Ook nu is er intern kritiek op Johnson. De Britse krant The Guardian schrijft dat sommige parlementariërs net als eerder willen dat Johnson opstapt, maar ook dat een deel is teruggekomen op die oproep vanwege de oorlog in Oekraïne.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.