NK Tegelwippen, groene daken en geveltuintjes: Velsen wil vergroenen

Een voorbeeld van een geveltuin.© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Annemieke Windt
Velsen

Straattegels moeten op meer plaatsen in de gemeente Velsen het veld ruimen voor groen. Tijdens de Week van de Groene Tuin die nog tot 18 april duurt, hoopt de gemeente inwoners te stimuleren in de tuin aan de slag te gaan.

Meer groen maakt straten niet alleen vriendelijker van uitstraling, het heeft ook een belangrijk ander doel. Door de verandering van het klimaat krijgen steden meer te maken met hoosbuien en overlast van hitte. Groen kan daar tegen helpen, omdat regenwater makkelijker weg kan stromen en groen ook zorgt voor verkoeling.

Het project Van Grijs naar Groen van de gemeente is in 2019 gestart om meer ruimte te bieden aan groen. Dit jaar doet de gemeente ook een gooi naar de titel in het NK Tegelwippen in het laatste weekend van deze maand. Daarbij neemt Velsen het opneemt tegen buurgemeenten Beverwijk en Heemskerk.

Sedumdaken

Een geveltuintje is vaak al een goede eerste stap om in versteende straten meer groen te brengen. Maar de gemeente kijkt ook omhoog in de hoop meer groen terug te brengen. Met buurtintitiatieven wordt onderzoekt hoe er meer groene en blauwgroene daken in Velsen kunnen komen. Groene daken zijn begroeid met sedum en bij blauwgroene daken is er onder de dakbedekking met planten nog een waterberging.

Voor Velsenaren is er in de Week van de Groene Tuin ook nog wat te winnen. Via vergroenactie.nl/quiz kunnen ze vijf dagen meedoen aan een quiz waarmee ze hun groene kennis kunnen testen. De winnaars maken kans op een zak bloembollen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.