Journalisten van deze krant in de race voor journalistieke prijs met onderzoek naar Tata Steel en winkelketen Action

© foto mediahuis/hedske vochteloo

Merlin Mulder
Amsterdam

Twee journalistieke producties van deze krant zijn genomineerd voor de prestigieuze journalistieke prijs De Tegel 2021.

In de categorie Regio/Lokaal is journalist Bart Vuijk genomineerd met zijn onderzoeksverhalen over het staalbedrijf Tata Steel. Zo onthulde Vuijk dat directeur Bert van de Velden van GGD Kennemerland invloed heeft gehad op een rapport over longkanker in Beverwijk. De directeur had verboden dat Tata Steel, de grootste bron van luchtvervuiling in de IJmond, genoemd mocht worden als mogelijke oorzaak. Ook maakte Vuijk een verhaal over zes werknemers van Tata Steel die achter elkaar zijn overleden aan kanker.

© archieffoto ANP Remko de Waal

Lees hier het verhaal de genomineerde verhalen over Tata Steel: ’GGD-directeur laat naam Tata Steel uit longkankerrapport schrappen’ en ’Voetbalteam zonder spelers: hoe zes werknemers van Tata Steel achter elkaar overleden aan kanker’

Action-onderzoek

De andere nominatie is voor Rens Lieman die voor deze krant in de wereld van de goedkope winkelketen Action dook. De onderzoeksjournalist werkte vier werken undercover in het distributiecentrum in Zwaagdijk-Oost en zag hoe hard er gewerkt moet worden om de prijzen zo laag te houden. Naast een onderzoeksverhaal, maakte Lieman een podcastserie ’Het geheim van de Action’.

In het distributiecentrum van Action.© archiefffoto Erna Faust

Lees hier : ’Dit is waarom de Action zo goedkoop is. Onderzoeksjournalist duikt onder in de wereld van prul en plastic’ De podcastserie over de Action is te vinden op Spotify en de afleveringen zijn te luisteren via deze link

Op 23 mei worden de winnaars van de verschillende categorieën bekendgemaakt. Een vakjury beoordeelt de producties. Voor De Tegel 2020 viel deze krant ook in de prijzen. Toen won journalist Marco Knippen de prijs voor zijn verhalen over misstanden in de turnwereld.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.