Poolse en Baltische presidenten in Oekraïne: we moeten winnen

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De presidenten van Polen en de drie Baltische staten hebben woensdag de Oekraïense stad Borodjanka bezocht, niet ver van de hoofdstad Kiev. Volgens hen is de plaats, die een tijd door het Russische leger was bezet, "doordrenkt" van pijn en lijden. "Dit is een oorlog die we moeten winnen", zei de Litouwse president Gitanas Nauseda.

De president vond het moeilijk te geloven dat "dergelijke oorlogsgruweldaden" in het Europa van de 21e eeuw nog worden begaan, "maar het is de realiteit". Oekraïense burgers werden hier vermoord en gemarteld, en wooncomplexen en andere niet-militaire doelen werden gebombardeerd.

Het initiatief voor het bezoek kwam van Polen, dat ook graag de Duitse president Frank-Walter Steinmeier erbij had gehad. Dat zag Oekraïne echter niet zitten, gezien het uiterst pro-Russische verleden van de Duitse sociaaldemocraat. Steinmeier heeft inmiddels toegegeven dat hij zich heeft vergist.

De reis van de staatshoofden is een steunbetuiging aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski na de bloedige Russische invasie. "Ons doel is om president Zelenski en de verdedigers van Oekraïne te steunen op dit beslissende moment voor het land", aldus een Poolse functionaris.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.