Huisartsen: zorg voor Oekraïense vluchtelingen niet goed geregeld

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Huisartsen stellen dat de huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen nog altijd niet goed is geregeld. "Onbegrijpelijk" noemt de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) dat. "De oplossingen zijn ongetwijfeld complex, maar de bewindspersonen moeten nu echt knopen doorhakken om te voorkomen dat de kwaliteit en continuïteit van zorg mogelijk in gevaar komt", zegt voorzitter Mirjam van 't Veld. Volgens haar wordt het zowel de huisartsen als de vluchtelingen "heel moeilijk gemaakt".

De huisartsen ervaren onder meer problemen met medische dossiers. Dat heeft te maken met onduidelijkheid over de status die vluchtelingen uit Oekraïne krijgen. Andere knelpunten zijn beschikbaarheid van tolken en de administratie, bijvoorbeeld rond het declareren van zorgkosten.

"Het is aan minister Kuipers en staatssecretaris Van der Burg om hierover een besluit te nemen", aldus de LHV. De organisatie voegt eraan toe dat veel huisartsen graag hun steentje willen bijdragen. "Zelfs al is de druk onverminderd hoog op de praktijk."

Het probleem

De gesprekken hierover zijn al enige tijd aan de gang, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Het probleem zit vooral in de beschikbaarheid van tolken en de administratieve afhandeling voor deze specifieke groep vluchtelingen, waarvoor een goede oplossing moet komen. Tegelijk is het volgens de woordvoerder niet zo dat de medische zorg stilstaat, want betrokkenen krijgen wel de eerste zorg als dat nodig is.

Wat de artsenvereniging ook vreemd vindt, is dat Oekraïense vluchtelingen wel direct worden uitgenodigd voor bevolkingsonderzoeken. "Huisartsen geven aan dat Oekraïense vrouwen naar de praktijk komen met een uitnodiging voor onderzoek naar baarmoederhalskanker. Terwijl de gewone huisartsenzorg nog niet eens geregeld is." Dat moet volgens de LHV als eerste op orde worden gebracht.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.