Heijnen: meer nodig om plasticdoelen 2025 te halen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Er moet volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) nog veel gebeuren om de plasticdoelen voor 2025, opgesteld door het Plastic Pact, te halen. Vooral het totale aandeel recyclebaar plastic blijft achter. Ook moet er nog meer gerecycled plastic in nieuwe producten worden gebruikt. Bij het pact zijn in totaal 110 producenten, supermarkten, verwerkers en andere organisaties aangesloten.

De ondertekenaars van het Plastic Pact gaan vanaf 2025 alleen nog maar herbruikbaar plastic gebruiken. Nu blijft het aandeel recyclebaar materiaal nog steken op 59 procent. Ook moet vanaf dan 20 procent minder plastic op de markt komen, ten opzichte van 2017. Momenteel bedraagt de vermindering 9,4 procent. Vanaf 2025 moet bovendien 35 procent van het plastic bestaan uit hergebruikt materiaal. Nu is 18 procent gemaakt van gerecycled plastic.

De deelnemers van het pact geven aan dat ze veel last hadden van de coronapandemie. Cateraars en festivals vonden 2020 "een verloren jaar waarin ze vrijwel niets konden ondernemen en dus ook geen nieuwe herbruikbare producten konden testen of veranderingen konden implementeren", schrijft Heijnen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.