Verzamelen! Zoveel mogelijk vrouwen tegelijk op de Grote Markt in Haarlem. Zij mogen gratis naar ’Kenau: Hollandse heldin’

Een vrouwelijke peshmerga-strijder.© Foto tentoonstelling Kenau

Arnold Aarts
Haarlem

Alle Haarlemse vrouwen worden opgeroepen komende vrijdag naar de Grote Markt te komen. Dan wordt de tentoonstelling ’Kenau: Hollandse heldin’ geopend.

Maria van Vlijmen, die met Barbara Kooy de expositie in de Hoofdwacht heeft samengesteld, hoopt op een grote opkomst. „We verwachten niet alle 85.000 Haarlemse vrouwen, maar 850 zou al mooi zijn.” Samen zouden de vrouwen om 13 uur de tentoonstelling kunnen openen. Vervolgens kunnen ze gratis naar de expositie, die het eerste uur niet voor mannen toegankelijk is.

De tentoonstelling is een eerbetoon aan Kenau en aan alle Haarlemse vrouwen die ooit hun leven, land, stad of gezin gewapend hebben verdedigd. Kenau streed tegen de Spanjaarden gedurende het zeven maanden durende beleg van de stad 450 jaar geleden. Ze was commandant van een regiment strijdende vrouwen. Van Vlijmen: „Kenau zou geen scheldnaam, maar een eretitel moeten zijn.”

Taliban

Op de expositie is ook aandacht voor latere vrouwelijke strijders, zoals de peshmerga’s uit het Koerdische leger. Veel IS- en Taliban-leden geloven dat zij niet in de hemel komen als ze in de strijd door een vrouw worden gedood. Ook is belangstelling voor de vrouwelijke militairen die momenteel aan Oekraïense kant meevechten.

De tentoonstelling is tot en met 11 september elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur te bekijken. De Hoofdwacht is op de hoek van de Grote Markt en de Smedestraat.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.