VS geven 800 miljoen dollar extra wapenhulp aan Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse regering trekt nog eens 800 miljoen dollar (zo'n 735 miljoen euro) uit voor militaire hulp aan Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland. De Amerikaanse president Joe Biden maakte dat bekend na een gesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski.

Terwijl Rusland zich voorbereidt om zijn aanval in de Donbas-regio op te voeren, zullen de Verenigde Staten Oekraïne blijven voorzien van de capaciteiten om zichzelf te verdedigen, aldus Biden.

Het gaat onder meer om artillerie, pantservoertuigen en munitie. Ook sturen de VS meer helikopters. De gestage aanvoer van wapens van de VS en hun bondgenoten en partners aan Oekraïne, is van cruciaal belang geweest bij het ondersteunen van de Oekraïense strijd tegen de Russische invasie, aldus het Witte Huis. Het heeft ertoe bijgedragen dat de Russische president Vladimir Poetin "faalde met zijn aanvankelijke oorlogsdoel om Oekraïne te veroveren en te controleren. We kunnen nu niet rusten."

De nieuwe wapenlevering komt bovenop de ruim 2,4 miljard dollar aan Amerikaanse militaire hulp voor Oekraïne sinds president Joe Biden vorig jaar aantrad. 1,7 miljard dollar daarvan is verstrekt sinds Rusland op 24 februari het land binnenviel.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bekijkt ondertussen met de grootste Amerikaanse wapenfabrikanten of de industrie in staat is te voldoen aan de wapenbehoeften van Oekraïne als de oorlog met Rusland jaren gaat duren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.