Het gevoel tussen Maria en Felix is zó sterk, dat ze elkaar ook snel kwetsen | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Het gevoel tussen Maria en Felix is zó sterk, dat ze elkaar ook snel kwetsen.

Het is twaalf jaar geleden dat Maria en Felix verkering kregen. Voor de eerste keer. Sindsdien begonnen ze acht en een halve keer opnieuw. „Felix en ik zijn voor elkaar gemaakt, we kunnen alleen voor geen meter met elkaar overweg.

Het is natuurlijk best een beetje raar. Aan de ene kant is er niemand waartoe ik me zo aangetrokken voel als hij. Dat is andersom ook zo. Het was liefde op het eerste gezicht. Dat bestaat echt. Tot het me overkwam dacht ik dat het alleen in Hollywood gebeurde, maar je kunt dus bijna door je knieën zakken als je de man van je dromen ontmoet. Tegelijkertijd is het gevoel tussen ons zó sterk, dat we elkaar ook snel kwetsen. We zijn allebei jaloers en soms bezitterig. Als de een vervelende opmerking maakt, snijdt dat de ander keihard door de ziel, met alle heftige ruzies van dien. En als hij of ik wat ruimte nodig heeft, is het gemis bij de ander zo groot, dat we het elkaar kwalijk nemen. Als ik het opsom, klinkt het bijna kinderachtig. Rationeel weet ik heus wel dat we niet jaloers hoeven zijn en elkaar wat vrijheid moeten gunnen, maar ik krijg gewoon buikpijn als hij te lang bij me weg is.

Onze eerste ontmoeting was op een gemengd vrijgezellenfeest. De bruid en bruidegom hoefden niet zo nodig twee aparte feesten. Het was een geweldige avond. Veel drank, een mannelijke en een vrouwelijke stripper en dansen tot diep in de nacht. De bruid stelde me voor aan één van de vrienden van de bruidegom en ik was meteen van mijn stuk. Ik vond zijn kleren leuk, zijn haar, zijn steelse lach, maar vooral hoe hij keek. Een beetje half van onder zijn wenkbrauwen. Een soort verlegen, maar niet té verlegen. Eerder alsof hij zich bescheiden op wilde stellen. Dit in tegenstelling tot de meeste mannen op het feest, die als ware hanen door het kippenhok struinden en overal hun veren opzetten.

Toch waren Felix en ik de enigen die die avond met elkaar op dezelfde hotelkamer eindigden. We hadden veel gekletst, veel gelachen, gedanst en uiteindelijk op de dansvloer gezoend. We waren natuurlijk veel te dronken voor wijze beslissingen, maar ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik hem mee heb genomen. De seks was voor een eerste avond, erg goed. Dat is in de loop der jaren alleen maar beter geworden. We hebben gewoon heel explosieve chemie. Dat leidt tot knallend vuurwerk in bed en knallende ruzies daarbuiten.

Omdat het allemaal heel intens is, loopt soms bij één van ons de emmer over. Toen ik bijvoorbeeld een periode veel stress op mijn werk had, was ik ontzettend prikkelbaar. Daardoor raakte ik heel snel gekwetst. Als Felix maar iets zei, schoot ik uit mijn slof. Op een gegeven moment maakten we meer war dan love en was het tijd om te stoppen. Dat gebeurde meerdere malen, soms op zijn verzoek, soms op die van mij. We zijn magneten. Altijd tot elkaar aangetrokken, tot één van de twee niet goed ligt. Dan stoten we elkaar keihard af.

Inmiddels hebben we er acht keer op zitten. Acht en een half eigenlijk. Eén keer probeerden we vrienden te zijn, maar ondertussen werden we onuitgesproken toch weer een stel en belandden met elkaar in bed. Voordat we het uit hadden gesproken, kregen we zo’n vreselijke bonje met elkaar dat het alweer over was.

De laatste twee jaar gaat het erg goed tussen ons. We hebben inmiddels redelijk door hoe we in elkaar zitten. We kennen onszelf en de ander en weten daar steeds beter mee om te gaan. Wat wel helpt is dat we ieder een eigen huis hebben. Een paar jaar terug hebben we samengewoond en dan zitten we echt te veel op elkaars lip. Ieder een eigen huis betekent dat je elkaar altijd kunt vinden als je elkaar nodig hebt, maar ook weg kan voordat het ongezellig wordt. We wonen nu een kwartier fietsen bij elkaar vandaan. We weten dat de ander letterlijk altijd in de buurt is.

Ik hoop dat we zo verder kunnen. Dat onze toekomst wat rustiger wordt. Niet té rustig, trouwens. Felix en ik zijn vuur. Als we dat kwijtraken, is het over.”

Wil jij ook (anoniem) geïnterviewd worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.