OVSE: Rusland schendt internationaal recht in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Wenen

Rusland heeft mensenrechtenschendingen gepleegd en het internationale humanitaire recht geschonden tijdens de invasie van Oekraïne. Dat schrijft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) woensdag in een onderzoeksrapport.

"Het rapport doet verslag van het brede scala aan mensenrechtenschendingen dat is begaan door de Russische troepen in Oekraïne", zegt de Amerikaanse OVSE-ambassadeur Michael Carpenter in een toespraak. "Dit omvat bewijs van directe aanvallen op burgers, aanvallen op medische voorzieningen, verkrachtingen, executies, plunderingen en gedwongen deportatie van burgers naar Rusland."

De onderzochte periode loopt van 24 februari, het begin van de Russische invasie, tot 1 april. Kort daarna doken beelden op van gedode burgers op straat in Boetsja. Die schokten de wereld en leidden tot beschuldigingen van Russische oorlogsmisdaden. In het rapport staat dat "bewijs wijst op een grote oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid begaan door de Russische strijdkrachten". De onderzoekers roepen op tot een internationaal onderzoek.

Genocide

In het OVSE-onderzoek wordt ook "bezorgdheid" uitgesproken over de behandeling van gevangenen door Oekraïne.

Oekraïne en vele andere landen beschuldigen Rusland al langer van het plegen van oorlogsmisdaden. De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische wreedheden in Oekraïne dinsdag zelfs "genocide" genoemd. De Britse premier Boris Johnson uitte die beschuldiging al eerder.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.