Oekraïne claimt dat kapitein van kruiser Moskva is omgekomen

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De kapitein of commandant van het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, Anton Koeprin (44), zou volgens Oekraïense bronnen een van de vele bemanningsleden zijn die zijn omgekomen bij de ondergang van de kruiser Moskva. Het schip is volgens Oekraïense meldingen in de Zwarte Zee woensdag door kruisraketten geraakt en tot zinken gebracht.

Rusland heeft melding gemaakt van een grote brand in een munitiedepot en explosies op het schip. De bemanning werd snel van boord gehaald volgens de Russen en het zwaar beschadigde schip zou naar een haven worden gesleept. Onderweg naar Sebastopol is het vaartuig donderdag echter gezonken.

Volgens Oekraïense media lijken er slechts 58 bemanningsleden gered te zijn, terwijl er normaal 510 aan boord zijn. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er daadwerkelijk aan boord waren, maar het schip was feitelijk een commandocentrum van de Zwarte Zeevloot en speelde een belangrijke rol bij de aanval op Oekraïne. De bevelhebber van de Zwarte Zeevloot, admiraal Igor Osipov, zou volgens onbevestigde berichten in Rusland zijn gearresteerd naar aanleiding van de ondergang van zijn vlaggenschip.

Het ruim 186 meter lange marineschip werd in 1979 te water gelaten vanaf een werf in Mikolajiv in de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne. Het was onder meer betrokken bij de Amerikaans-Sovjet-Russische top op Malta in 1989 met de toenmalige leiders Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan. Veel bijeenkomsten werden op marineschepen gehouden en delegaties overnachtten ook aan boord. Door slecht weer werd de top ook de zeezieke topconferentie genoemd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.