Oekraïens leger: Russische aanvallen in Loehansk onsuccesvol

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Russische pogingen om de plaatsen Popasna en Roebizjne in de Oost-Oekraïense regio Loehansk te bezetten, zijn onsuccesvol. Het Oekraïense leger schrijft vrijdagochtend in een verklaring dat het in de afgelopen 24 uur acht Russische aanvallen heeft weten af te slaan in de regio.

Het Oekraïense leger zegt onder meer vier Russische tanks, zes gepantserde voertuigen en Russische artillerie vernietigd te hebben. De beweringen kunnen niet onafhankelijk geverifieerd worden. Russische troepen bereiden zich sinds de terugtrekking rond Kiev voor op aanvallen in de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk, die samen de Donbas vormen.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris vertelde donderdag aan persbureau AFP dat aanhoudende regen in de regio Donbas de opmars van de Russen vertraagt. Als gevolg van de neerslag is de grond zacht, wat het voor Russische troepen moeilijk maakt om zich buiten de verharde snelwegen te verplaatsen. Dat vergroot de kwetsbaarheid voor Oekraïense aanvallen.

De functionaris zei dat Rusland de druk lijkt te verhogen om de komende twee weken een aantal "tastbare doelen" te bereiken in de Donbas.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.