Kabinet wil vakantierooster omgooien door corona: langere kerstvakantie dit jaar en daarna kortere zomervakantie

Ivo Laan
Amsterdam

Een week langere kerstvakantie en kortere zomervakantie. Dat is een van de plannen van het kabinet om het coronavirus in de wintermaanden zoveel mogelijk in te dammen en te voorkomen dat leerlingen lessen moeten missen door ad hoc schoolsluitingen.

De afgelopen twee jaar wilde het kabinet de scholen steeds zo lang mogelijk openhouden maar zag het zich genoodzaakt de scholen toch weer te sluiten, zoals vorig jaar voor de kerstvakantie. Veel scholen gingen toen over op afstandsonderwijs. En in het schooljaar daarvoor vlamde het virus ook steeds in de wintermaanden op. De schoolsluiting kwam vorig jaar voor veel scholen onverwacht omdat minister Slob juist had verkondigd de scholen hoe dan ook open te houden. De derde schoolsluiting zorgde voor veel onrust op scholen en bij ouders.

Die situatie wil het kabinet nu voor zijn door komend schooljaar misschien te gaan schuiven met de vakanties. Het idee is om de kerstvakantie met een week te verlengen en de zomervakantie met een week te verkorten. Door dat nu al te besluiten, kunnen scholen daar rekening mee houden, zo schrijven ministers Wiersma en Dijkgraaf in een notitie over de aanpak van covid-19 in het onderwijs de komende jaren.

Grote gevolgen

De vakantieplanning omgooien heeft grote gevolgen voor de ouders, toerismesector en bedrijfsleven, beseft het kabinet. ’Dit heeft voor- en nadelen en invloed op de planning van heel veel mensen. Niet alleen voor scholen, maar ook voor bedrijven, de toerismesector en gezinnen. Daarom gaan we hierover de komende maanden in gesprek met de partijen die de vakantiedata altijd samen bepalen’, schrijven de ministers Wiersma en Dijkgraaf.

De ANVR, de vereniging van de reisbranche, is mordicus tegen het idee van een kortere zomervakantie en langere kerstvakantie. Woordvoerster Mirjam Dresmé: ,,Ouders zitten helemaal niet te wachten op een langere kerstvakantie. Wat ga je dan doen? Iedereen wil in de zomer met vakantie.’’ En ze wijst erop dat mocht er een kortere zomervakantie komen, andere landen dat niet hebben en toeristen toch wel naar Nederland komen. ,,Dus schiet je je doel voorbij. Daarnaast denk ik dat we door vaccinatie en opgebouwde immuniteit een andere situatie hebben dan voorgaande jaren.’’

Onderwijsvakbond Aob twijfelt en heeft een peiling uitgezet onder de leden, net als belangenbehartiger Ouders en Onderwijs. ,,Andere vakantieperiodes instellen is enorm ingrijpend’’, zegt bestuurder Kim van Strien, docent op het Pieter Groen in Katwijk. ,,Het belangrijkste is volgens mij sowieso dat de ventilatie in schoolgebouwen op orde komt.’’

Docenten wijzen ook op een ander minpunt als leerlingen in de warme zomermaanden langer in de schoolbanken moeten zitten. ,,Mijn klaslokaal is in juli en augustus vrijwel onleefbaar’’, zegt een docent.

Lobke Vlaming van Ouders en Onderwijs denkt dat het voorstel ’niet overal met gejuich wordt ontvangen.’ ,,Een week korter zomervakantie is wel echt minder.’’

Onderwijsministers Wiersma en Dijkgraaf gaan de komende maanden in overleg met betrokkenen. De schoolvakanties aanpassen, gaat zomaar niet. De planning voor de komende jaren is wettelijk vastgelegd. Het kabinet gaat nu in gesprek met alle betrokken partijen. Uiterlijk in juni moet er een besluit worden genomen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.