Niet het vierde niveau van Spanje door corona maar scoren in de hoofdklasse voor Velsen

Ayrton Dol (links) in actie voor Velsen.© Foto Orange Pictures/Sietse de Boer

Rob Spierenburg
Driehuis

Hoofdklasser Velsen is aan een indrukwekkende reeks bezig. Dankzij een goal van spits Ayrton Dol in de uitwedstrijd tegen De Zouaven pakte de ploeg van trainer Ronald Dooijeweerd de vierde zege op rij.

Al in de eerste helft leek centrumspits Dol namens Velsen de score te openen. Het feest ging niet door doordat de (bonds)grensrechter buitenspel had geconstateerd. In de rust vroeg de doelpuntenmaker hoever hij buitenspel had gestaan. De vlaggenist bleek arendsogen te hebben. „Vijf centimeter.”

Een kwartier voor tijd was het dan wél raak. „Een frommelgoal”, geeft Dol toe. „De bal viel via het hoofd van Patrick Castricum voor mijn voeten. Eerst raakte ik de paal, vervolgens schoot ik binnen. Ik had liever dat die eerste had geteld, want dat was een mooie kopgoal. Maar een doelpunt is een doelpunt en daar gaat het om.”

Dat Ayrton (vernoemd naar de legendarische Braziliaanse autocoureur Ayrton Senna waar moeder Dol een groot fan van was) dit seizoen het geel en blauw van RKVV Velsen verdedigt lag niet bepaald voor de hand. Want als het voetballeven van Dol ietsje ander was gelopen dan had de aanvaller nu in Spanje gespeeld.

Het eerste elftal van de Amsterdamse tweede divisionist AFC waar Ayrton vanaf zijn jongste jeugd voetbalde bleef voor neo-senior Dol buiten bereik omdat de tweeling Teysse en spits Raily Ignacio werden aangetrokken. Hij verkaste naar FC Lisse. Ondanks een ijzersterk seizoen met 38 goals in de reserve hoofdklasse in het tweede elftal, kwam het niet tot een plekje in de hoofdmacht van het voetbalbolwerk.

„Probeer het in Spanje!”, tipte zijn oom waarna Ayrton in de vroege zomer van 2021 bij Recambios Colón arriveerde; een club uit de regio Valencia die voetbalt op het vierde Spaanse niveau. Al na een paar weken was het avontuur voorbij. „In verband met corona moesten we trainen en oefenwedstrijden spelen met mondkapjes op. Bij een temperatuur van 24 graden. Ik dacht ’waar ben ik mee bezig?’ Ik heb vervolgens contact gelegd met Velsen omdat ik wist dat zij mij graag wilde hebben.”

Aangezien Ayrton’s’ honger om hogerop te komen nog lang niet is gestild - hij is net 23 geworden - is de kans aanwezig dat zijn verblijf in Driehuis tot één seizoen beperkt blijft. „Er lopen wel wat contacten. We zien het allemaal wel. Voorlopig richt ik mij op Velsen. Een fantastische club.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen