Deze uitspraak krijgt Kaag als een boemerang terug: ’Voor vrouwen die elkaar niet helpen, bestaat een speciaal plekje in de hel’ | column
Was Sigrid Kaag al eerder op de hoogte van de beruchte bijlage?© Foto ANP
MeToo is tegenwoordig overal. Grensoverschrijdend gedrag is natuurlijk van alle tijden, maar sinds (seksuele) intimidatie en machtsmisbruik in een hapklare Engelse term is te vatten, duikt het overal op. Van Hollywood tot Ajax, van The Voice tot D66.
„Voor vrouwen die elkaar niet helpen, bestaat een speciaal plekje in de hel”, zei D66-leider Sigrid Kaag een jaar geleden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Een ferme opmerking die als een boemerang weer richting haar hoofd vliegt. Vorig jaar wist Nederland nog van niks, maar naar nu blijkt sluimerde in haar partij in de periode van de uitspraak, maart 2021, een MeToo-schandaal dat ogenschijnlijk in de doofpot werd gestopt.
Grensoverschrijdend gedrag
Bureau Bing, de zogenoemde ’hofleverancier voor integriteitsonderzoek’, deed onderzoek naar de vermeende onjuiste omgangsvormen bij de partij. Op een mooi getimed moment, vlak voor de verkiezingen, kwam een rapport naar buiten met de conclusie dat er geen sprake was grensoverschrijdend gedrag.
Gestalkt, bedreigd en gechanteerd
Iedereen blij – behalve het slachtoffer. Want in een ’geheime’ bijlage die een paar weken later aan het rapport werd toegevoegd stond dat er wel degelijk sprake was van een MeToo-situatie. De zaak gaat om Frans van Drimmelen, voormalig voorzitter van de talentencommissie van D66. Hij zou een vrouwelijke collega hebben gestalkt, bedreigd en gechanteerd. Zelfs de politie werd ingeschakeld.
Waarom is de bijlage niet openbaar gemaakt en wie was op de hoogte van de inhoud ervan? Op deze vragen moeten Kaag en het partijbestuur op korte termijn helderheid scheppen, want de huidige onduidelijke situatie schaadt het vertrouwen in de Nederlandse politiek.
Speciaal plekje
Heeft Kaag haar seksegenoot wel of niet geholpen, toen ze werd lastiggevallen door een mannelijk roofdier op een hoge positie? De D66-leider zwijgt te lang over deze kwestie en laadt daarmee de verdenking op zich dat ze meer wist van het schandaal in haar partij. Het is raden naar de reden waarom Kaag zo stil is. Durft ze niks te zeggen, omdat ze weet op welk ’speciaal plekje’ ze na het aardse leven belandt?
Ze zal hoe dan ook snel van zich moeten laten horen, want als de D66-leider níet op de hoogte van bijlage was, dan kan alleen volledige openheid haar geloofwaardigheid en hoge positie binnen het Nederlandse bestuur nog redden.