Haarlems Museum van de Geest is present op de Biënnale van Venetië. Mode-ontwerper Duran Lantink laat talenten van insiders en outsiders samensmelten

De tentoonstelling Democracy in Amsterdam krijgt een tegenhanger op de chique Biënnale van Venetië.© Foto Melanie Lemahieu

Jaap Timmers
Haarlem

Voor het eerst in zijn bestaan zal het Haarlemse Museum van de Geest, voorheen Dolhuys, deelnemen aan de Biënnale van Venetië. In Palazzo Mora is de tentoonstelling ’Democracy’ te zien.

Dat maakte het museum woensdag bekend. Het gaat een pop-up expositie, waar de Amsterdamse mode-ontwerper Duran Lantink de talenten van outsider-kunstenaars en insiders laat samenvallen. Outsider-kunstenaars worden zo genoemd omdat ze door hun psychiatrische achtergrond buiten de ’officiële’ kunstwereld staan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Designer Duran Lantink.© Foto collectie Duran Lantink

Maar in het Venetiaanse paleis krijgt iedereen met ingang van zaterdag, als de expositie wordt geopend, een stem, zo meldt het Museum van de Geest/Outsider Art. ’Je hoeft niet binnen de lijntjes te kleuren. Dat is Democracy.’

Het overzicht op de Biënnale, te zien tot en met 27 november, is een vertaling van de gelijknamige tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, waar het Museum van de Geest/Outsider Art ook een vestiging heeft.

Duran Lantink, die beide exposities samenstelde, is een spraakmakende designer met een eigenzinnige kijk op duurzaamheid.

Hij werkt ook andere maatschappelijke thema’s uit zoals emancipatie en gelijkheid. Lantink werkte samen met dakloze transsekswerkers en internationale sterren als Billie Eilish en Janelle Monáe.

Het Outsider Art Museum in Amsterdam is een plek waar vooral tentoonstellingen zijn. Museum van de Geest in Haarlem laat kunstwerken zien die je aan het denken zetten over stigma’s en mentale gezondheid.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.