Circa 280.000 kippen gedood na ontdekking vogelgriep in Lunteren

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

In Lunteren is opnieuw vogelgriep ontdekt, ditmaal gaat het om twee pluimveebedrijven. Volgens het ministerie van Landbouw worden ongeveer 280.000 kippen gedood om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

In een straal van 1 kilometer rondom de getroffen bedrijven liggen nog vijf pluimveebedrijven. De dieren van deze ondernemingen worden uit voorzorg ook gedood. Bij 52 andere bedrijven vlakbij wordt onderzoek gedaan naar vogelgriep.

In Lunteren is dit jaar al vaker vogelgriep gevonden. Vorige week was dat voor het laatst. Het is een gebied met veel pluimvee. In de 10 kilometerzone rond de getroffen ondernemingen zijn meer dan 230 pluimveebedrijven te vinden. In deze zone geldt een vervoersverbod.

Zorgelijk

In de regio rond Lunteren zijn de afgelopen twee weken nu vijf gevallen van vogelgriep gemeld. Hier komen echter relatief weinig watervogels voor die vaak de bron van besmetting zijn. Minister Henk Staghouwer (Landbouw) heeft daarom de Deskundigengroep Dierziekten om advies gevraagd over deze situatie en of er extra maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding te voorkomen.

Dat bedrijven in de "pluimveedichte regio" zijn getroffen, noemt wethouder Jan Pieter van der Schans (Landbouw) in Ede "zorgelijk en bovendien heel ingrijpend voor de bedrijven, families en dieren". "Veel andere bedrijven hebben inmiddels al maanden te maken met vervoersverboden. We wensen alle betrokkenen veel sterkte."

Al maanden is er vogelgriep in ons land. Sinds oktober vorig jaar geldt daarom een ophokplicht voor vogels bij commerciële pluimveehouders. Veel landen in Europa hebben te maken met vogelgriep.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.