Russisch ultimatum voor militairen in Marioepol verstreken

ANP Producties | Bron: ANP
Marioepol

Het jongste ultimatum van Rusland aan de Oekraïense troepen in Marioepol is woensdagmiddag verstreken. De verdedigers werden opgeroepen hun wapens neer te leggen en weg te gaan. Er zijn geen aanwijzingen dat er massaal gehoor is gegeven aan het ultimatum.

Pro-Russische separatisten zeiden voor het einde van het ultimatum dat vijf militairen vrijwillig zijn vertrokken. Die informatie is niet onafhankelijk bevestigd. Rusland kwam eerder ook al met ultimatums. Zo ook dinsdag voor de Oekraïense militairen in Marioepol, maar toen had volgens Rusland niemand zijn wapens neergelegd. Oekraïne heeft gezworen de stad nooit te zullen opgeven.

De staalfabriek Azovstal is het laatste Oekraïense bolwerk in de havenstad. Oekraïense militairen en pro-Oekraïense militairen van het nationalistische Azovbataljon proberen het enorme terrein te verdedigen. Naast militairen zitten daar ook burgers. Zij houden zich schuil in de ondergrondse faciliteiten die door Russische troepen worden aangevallen, zo heeft Oekraïne verklaard.

De Russische troepen proberen op te rukken in de oostelijke regio's die samen de Donbas vormen. Marioepol ligt in het zuiden van de Donbas. De stad is voor de Russen van groot strategisch belang. Via Marioepol kunnen ze een landverbinding maken tussen de pro-Russische gebieden in Donbas en het Oekraïense schiereiland de Krim, dat in 2014 door Rusland is geannexeerd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.