Wat gaan we doen op Koningsdag? Snoephappen, genieten van dj’s en volkszangers, naar de vrijmarkt of toch iets anders

Drukte langs het Spaarne tijdens de vorige Koningsdag.© Archieffoto Michel van Bergen

Jiska Kroon
Haarlem

Koekhappen, vrijmarkten en oranje feestgangers in volle straten: de vlag kan woensdag 27 april eindelijk weer écht uit, want Koningsdag mag na twee sobere jaren weer zonder beperkingen worden gevierd. In de regio staat er dan ook van alles gepland.

Het grootste podium van Haarlem staat bij café de Lange Heer. Zestien nationale en internationale dj’s draaien twaalf uur lang van 11.00 tot 23.00 uur bij de Lange Herenstraat. Zo treden Sandro Ceglia, Marco Spaans, oud-Haarlemmer en inmiddels op Ibiza wonende Ro Hoogduin alias Roberto DaVinci op, maar ook de Thaise Nakadia. De eigenaar van de Lange Heer, Twan Stoelman, heeft vlak voor de coronapandemie een dj-contest uitgezet. Deelnemers Out of Words, Mixlena, P.H.S., Ramon Ricardo Bohr en Ivan Zonderdag klimmen hiervoor op het podium om hun dj-skills te vertonen. De winnaar mag volgend jaar op het hoogtepunt van Koningsdag draaien en wint een reis naar Ibiza, waar hij bij Hoogduin de kneepjes van het vak mag afkijken.

Even verderop in de stad kan er op nog meer plekken worden gedanst. Zo draaien dj Melanie, Guzz, DNS en Nobody Knows ouderwets vinyl in de Zijlstraat. Op het Nieuwe Kerkplein in de Vijfhoek brengen onder andere Adrian Henry, The Bouncers en Irrational Library Band iedereen in de feeststemming. Op het Prinsenhof bij het Stedelijk Gymnasium is er dit jaar geen podium, omdat de school wordt verbouwd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Zingen in de Grote Kerk.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Zingen kan dit jaar weer in de Grote- of St-Bavokerk. De kerk opent om 9.30 uur, waar burgemeester Jos Wienen Koningsdag in Haarlem officieel opent. Het Haarlems Symfonisch Blaasorkest geeft om 10.00 uur een concert, onder leiding van Misha Sporck. Van 10.30 tot 11.30 uur treedt theaterkoor Blue Moon op, onder leiding van Harry Habets, afgewisseld met veel samenzang. Het optreden wordt begeleid door het Haarlems Symfonisch Blaasorkest, opnieuw onder leiding van Misha Sporck. Dichter en muzikant Joshua Baumgarten draagt na dit optreden een gedicht voor.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kinderspelen in het Kenaupark.© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Traditiegetrouw staat er in het Kenaupark, op het Oranjeplein in de buurt Bosch en Vaart en het Leonardo Da Vinciplein een springkussen voor de jongere oranjevierders. In het Kenaupark wordt er van 13.00 tot 18.00 uur opgetreden door De Heren van Haarlem, Uncle Sue en Kendolff. Ook zijn er op de genoemde locaties allerlei kinderspelen, zoals schminken, klimvuurtoren, kronen knutselen en buttons maken. Nieuw dit jaar is het buurtfeest in de nieuwe wijk Vijverpark in Schalkwijk. Er zijn allerlei kinderactiviteiten, een springkussen en van 15.30 tot 17.00 uur is er een minidisco.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ook dit jaar is er weer vrijmarkt in Schalkwijk.

Naar hartenlust struinen langs vrijmarkten? Dat kan op verschillende plekken in Haarlem-Noord, -West, Schalkwijk en in de binnenstad. Bekendste zijn die op de Neptunusstraat in Haarlem-Noord en de Raamvest in de binnenstad. Naast Haarlem-Noord, in Spaarndam, start om 11.45 uur een gekostumeerde optocht vanaf het Kerkplein. Haal alles uit de kast, want er wordt een prijs uitgereikt. Om 12.30 uur geeft burgemeester Jos Wienen een toespraak, gevolgd door koffie met oranjesoesjes voor alle aanwezigen. Vanaf 13.30 tot 16.00 uur is er een programma voor kinderen, met allerlei spelletjes.

Bloemendaal

Ook in de nabijgelegen gemeenten wordt van alles georganiseerd. Zo is er aan de Donkerelaan in Bloemendaal bij Vanouds het Dorpshuys een gratis kermis voor kinderen van 10.30 tot 18.00 uur met onder andere een draai- en zweefmolen, quadbaan, bungee trampoline, ballenbad, hindernisbaan en blikgooien. Om 12.30 uur geeft het Oranjeconcert met pianist Jaap Stork Koningsdag een muzikaal en vooral extra feestelijk karakter. Van 12.00 tot 14.00 uur speelt de Bloemendaalse Muziekschool onder leiding van Hans Schepers blues, rock, pop en jazz. Hierna staan Saskia Soulful, Luc Burghout en Dean Molenaar op het podium aan de Donkerlaan.

Heemstede

Rondom de Sportparklaan in Heemstede kan er van 07.00 tot 15.00 uur worden gekuierd langs een vrijmarkt. Scouting Graaf Bernadotte bakt hier vanaf 10.00 uur vier uur lang pannenkoeken. Ook bij de Jan van Goyenstraat is een vrijmarkt van 07.00 tot 15.00 uur en treden dj Highland en de band What The Funk op. Aan de Iepenlaan is er vanaf 13.00 uur een buurtfeest met live muziek.

(Tekst gaat door onder de foto)

Koekhappen.

Bennebroek

In het naastgelegen Aerdenhout is er een vrijmarkt voor kinderen onder twaalf jaar aan de Spiegelenburghlaan. In Bennebroek wordt er van 9.00 tot 16.00 uur van alles georganiseerd voor kinderen. Zo is er tot 10.30 uur een vistoernooi voor de jeugd tot en met twaalf jaar. Iedere deelnemer krijgt een nieuwe hengel, tuigje, aas en vislokvoer. Om 10.00 uur start de Oranjemarkt op de Geitenwei. Burgemeester Elbert Roest opent om 10.45 uur de dag, waarna muziekvereniging Kunst na Arbeid het Wilhelmus speelt tijdens het hijsen van de vlag. Voor de kleine Bennebroekers is er van 11.30 tot 14.00 uur een elfentuin met ballenbak, springkussen waar ze worden geschminkt en kunnen ze snoephappen.

Klimmen, rennen, voetballen en tijgeren: op een groot spellencircuit met onder anderen een bungee trampoline, kasteel, klimtoren en voetbalarena kunnen kinderen zich in Bennebroek ook vermaken. Van 14.00 tot 14.45 uur is er het traditionele tonnetje knuppelen. In elke ton zit een geldbedrag. Wanneer de ton met de hoogste prijs wordt geraakt, wordt de wisselbeker – die al 25 jaar rondgaat – gewonnen. Krachtpatsers kunnen van 15.00 tot 15.45 uur meedoen met een potje touwtrekken. Vanaf 16.00 uur sluiten Band Sure Grip, dj Djeff en dj Flex de dag af.

Zandvoort

De Stichting Viering Nationale Feestdagen Zandvoort vraagt alle inwoners van de badplaats vanaf zonsopgang de vlag en wimpel uit te hangen voor de Koning en voor elkaar en de woning in oranje stemming te brengen met andere accessoires. Geen vlaggetjes in huis? Vroeg in de ochtend is er een rommelmarkt langs de Louis Davidsstraat. Voor kinderen is er van 12.00 tot 16.00 uur een programma bij het Gasthuisplein en Swaluëstraat. Dansen, zingen en borrelen kan bij verschillende horecagelegenheden in het centrum van Zandvoort.

Hillegom

Ook in Hillegom geen aangepast programma dit jaar. In het dorpscentrum is er vanaf 9.00 uur een vrijmarkt. In de Hoftuin zorgt de Hillegomse Harmonie Kapel om 9.15 uur voor een muzikaal begin van de dag, gevolgd door een toespraak van burgemeester Arie van Erk en optredens van balletschool Martha de Rijk en seniorenkoor Eigen Wijs. Voor de kinderen is er een zweefmolen, springkussen, stormbaan en meer. Ren- en toervereniging De Bollenstreek organiseert weer een fietstocht van ongeveer dertig kilometer langs dertien reuzenbollen. Vertrek en aankomst zijn bij Smultaria ’t Pleintje aan de Henri Dunantplein 17. Een kleurrijk onderdeel van Koningsdag is het kinderbloemencorso voor kinderen tot en met 10 jaar. Blaaskapel de Hillegomse HangKousen zal vooroplopen in de stoet en deze muzikaal begeleiden.

Haarlemmermeer

In Haarlemmermeer is er tot slot ook van alles te doen tijdens Koningsdag. Vrijmarkten zijn in het centrum van Hoofddorp te vinden van 7.00 tot 17.00 uur, van 10.00 tot 16.00 uur op de parkeerplaats bij De Rustende Jager in Nieuw-Vennep en in speeltuin Badhoevedorp aan de Jan van Gentstraat van 8.00 tot 12.30 uur. Bij restaurant Nozem in Hoofddorp treden artiesten Mike Vlog en Kelsey Verbrugge op en dj’s Hansie, Nick Sijmen, Kubes en Robin Whoo. Bij restaurant De Polderboom is er live muziek van onder andere Dries Roelvink, Bob van Veen en Pascal Redeker.

In Nieuw-Vennep zijn er naast optredens van onder andere dj Fred, Nu Je Er Toch Band allerlei activiteiten zoals ringsteken met oude tractoren, schapen scheren en jeu de boules. Ook wordt er een prijs uitgereikt voor de mooist versierde straat. Voor de jongere feestgangers in Vijfhuizen zijn er van 12.30 tot 19.00 uur allerlei activiteiten te doen op het DSOV-terrein aan de Zijdewinde. Zo is er een waterbaan, rodeostier en kunnen kinderen sjoelen, voetballen, geschminkt worden en buttons maken. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bakkerij Dijkzeul.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.