Velsen Vroeger: Als Prins van Oranje opent hij in 1995 met het luiden van een scheepsbel het nieuwe hoofdgebouw van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

© Foto Guus Hartendorf

Guus Hartendorf
IJmuiden

Ons staatshoofd is aanstaande woensdag jarig. Koning Willem-Alexander viert dat met een deel van zijn familie in Maastricht. Het volk kan weer massaal uit z’n dak want de coronabeperkingen zijn achter de rug. Alom in den lande grijpt men majesteits verjaardag aan om allerlei festiviteiten op poten te zetten.

Intussen bestaat de Oranjevereniging Santpoort-Noord 101 jaar, dus die club weet wel wat feesten is. Dat eeuwfeest + 1 is geen reden voor de koning om naar Velsen af te reizen. Niet erg, want de vorst is wel vaker in Velsen geweest, zoals op 25 maart 1995.

Als Prins van Oranje opent hij die dag, onder ruime belangstelling, met het onthullen van een plaquette en het luiden van een scheepsbel het nieuwe hoofdgebouw van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij aan de Haringkade in IJmuiden. Burgemeester Fons Hertog en waarnemend Commissaris der Koningin van Noord-Holland De Boer wachten de koninklijke watermanager aan de kade op.

Goede band

Door de jaren heen hebben leden van de koninklijke familie een goede band met het Reddingwezen. Als in de nacht van 21 februari 1907 het stoomschip ‘Berlin’ na een aanvaring in zware storm nabij Hoek van Holland vergaat, is prins Hendrik, de gemaal van koningin Wilhelmina, er snel bij om een helpende hand te bieden.

Onder anderen prins Hendrik neemt het initiatief de Nationale Bond voor Reddingwezen en Eerste Hulp bij Ongelukken ‘Het Oranje Kruis’ op te richten. Dat gebeurt in juni 1909, waarbij Hendrik voorzitter wordt. Dan al legt hij nadruk op het belang van een nauwe samenwerking en een betere coördinatie bij hulpverlening. Dat heeft anno 2022 nog steeds heel wat voeten in de aarde. Regelmatig is de prins-gemaal in IJmuiden te gast, tot zijn overlijden in 1934.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.