Vermeend hands van Stormvogels levert zaterdagploeg Koninklijke HFC nieuwe vrije trap op die beslissend blijkt te zijn

Mikaël Schilling (links) in duel met Brian Ezeoke.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Rinus van der Lugt
Haarlem

Met de nodige moeite heeft Koninklijke HFC zatredag een aanval op de tweede plaats weten af te slaan. In een enerverende wedstrijd werd door een discutabele vrije trap Stormvogels met 1-0 terug gewezen.

Het heeft even geduurd voordat de beleidsbepalers tot de conclusie kwamen hoe om te gaan met de veelvoud aan talenten die bij de ploeg uit Haarlem rondliepen, maar het blijkt steeds meer dat de weg die Koninklijke HFC is ingeslagen tot successen begint te leiden.

Het vlaggenschip van de zondag heeft nadrukkelijk koploper Katwijk in het vizier, het eerste van de zaterdag strijd met Olympia Haarlem om de titel. Terwijl de Onder 21 op de eerste plaats is terug te vinden en zou kunnen promoveren naar divisie 3.

De reden dat de gekozen strategie zijn vruchten afwerpt, heeft verschillende redenen. De staf is dermate uitgebreid dat alle selectieteams gediplomeerde trainers hebben. Door het samenvoegen van de Onder 21 en het vlaggenschip van de zaterdag, kunnen bijna twee gelijkwaardige elftallen neergezet worden. Driemaal trainen in de week en spelers die in een krachthonk hun fysieke gesteldheid kunnen opvoeren werkt ook mee.

Weerstand

„Dit zijn de duels waar het om gaat”, stelde Koninklijke HFC-trainer Kelly Giessen dan ook terecht vast. „De spelers moeten steeds meer weerstand krijgen. Hier doen wij het tenslotte voor.” Na twee mindere duels – verlies tegen Castricum en Reiger Boys – was Giessen benieuwd hoe zijn spelers er tegen concurrent Stormvogels voor stonden.

Zoals mocht worden verwacht waren de spelers tegen de formatie van trainer Patrick Krop weer bij de les. De beginfase was nog voor de ploeg uit IJmuiden. De spelers zetten hoog druk en brachten de thuisploeg even in verlegenheid. Niet voor lang, want na een kwartier had de ’Koninklijke’ de zaken weer onder orde.

Steeds nadrukkelijker konden de spelers richting Stormvogels-doelman Bas Veen opstomen, mede door uitblinker Gillermo Kuling die met zijn kompanen het middenveld in handen nam. Verschillende hectische momenten deden zich voor bij het doel van de sterk op dreef zijnde Veen. Deze sluitpost bleef echter door enkele goede ingrepen overeind.

Aan de andere kant werd Stormvogels eigenlijk alleen maar gevaarlijk als Melle Springer in het spel werd betrokken. Deze speler had echter de pech dat enkele goede schoten door sluitpost Duke Verduin werden gekeerd.

Springer had geen geluk dat zijn doelpunt na een schitterende aanval via Stijn van der Voort werd afgekeurd wegens buitenspel. „De grensrechter vlagde al voordat de bal werd voorgegeven”, brieste trainer Patrick Krop die daarvoor een gele kaart kreeg. „Melle stond absoluut geen buitenspel.”

„De speler die scoorde stond voor de bal, dus terecht dat ik de vlag opstak”, legde assistent-scheidsrechter Braakhuis zijn beslissing uit. „De arbiter nam mijn beslissing ook gelijk over.” Dat deed hij niet toen Braakhuis vlak na de wissel weer zijn vlag opstak, maar de man in het zwarte pak besloot Milan van Essen niet terug te fluiten. Doelman Verduin bracht echter redding.

Omdat Stormvogels het voetballend moest afleggen tegen de thuisploeg en niet meer in staat was de bal in het team te houden, werd de druk op de vesting van doelman Veen steeds groter. Uiteindelijk was een scheidsrechterlijke dwaling de oorzaak dat de thuisploeg aan de leiding kwam.

Een vrije trap van Ruben Heeremans kwam in de muur tegen de rug van Bastiaan Scholten. Arbiter Wolff gaf echter aan dat de bal tegen de hand van Scholten kwam, waardoor Koninklijke HFC een meter voor de zestien nogmaals mocht aanleggen. Kuling schoot de bal door de slecht opgestelde muur van de bezoekers: 1-0.

„Dit was wel erg zuur”, aldus Krop die in de laatste seconde Joey Wolthuis nog een grote kans zag missen op de gelijkmaker. „Ik ben echter niet ontevreden, want de spelers hebben alles gegeven.”

derde klasse zaterdag

Kon.HFCStormvogels1-0

75. Kuling 1-0.

Koninklijke HFC: Verduin; Heeremans, Schilling, Seye, Akello (46. Bouwman); Doornbos (85. Steenkist), Kuling, Stegeman (46. Van Dijk); Roode, Holtkamp, Braakhuis (75. Lee).

Stormvogels: Veen; Van der Voort, Jansen, Stoker, Klepper; Keus (46. Scholten, 75. Wolthuis), Ezeoke, Willemse (70. Berghuis); Van Essen, Scholten, Springer (70. Leone).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen