Schiphol: geen nieuwe annuleringen door staking van zaterdag

ANP Producties | Bron: ANP
Schiphol

De vroege zondagochtend is op Schiphol, waar zaterdag een enorme drukte ontstond door een wilde staking, goed verlopen. Dat meldt de luchthaven. Er zijn geen nieuwe annuleringen. Reizigers moeten evengoed wel rekening houden met een "extra drukke dag".

Door de wilde staking van bagage- en vrachtpersoneel zaterdag ontstonden extreem lange wachtrijen. Veel vluchten vielen uit. Vanwege die drukte werden reizigers opgeroepen niet meer naar de luchthaven te komen. Ook gingen even de op- en afritten van de snelweg A4 naar Schiphol dicht.

Afhandelaars van de bagage van KLM legden spontaan het werk neer uit onvrede over de werkdruk en de stap van de maatschappij om werkzaamheden deels uit te besteden. Personeel is boos over de lage waardering voor hun werk. De directie van KLM beloofde zaterdag in gesprek te zullen gaan over arbeidsvoorwaarden en werkdruk.

Baanonderhoud

KLM meldde eerder al dat zondag vluchten zouden uitvallen, door baanonderhoud en door de gebeurtenissen van zaterdag. In totaal gaat het om 36 vluchten. Daar zijn geen extra vluchten bijgekomen, zegt een woordvoerder van KLM zondagochtend. "Vandaag vervoeren we 83.000 passagiers en zijn er 550 vluchten gepland." Voor zondag verwacht de luchtvaartmaatschappij zowel voor bepaalde vluchten binnen Europa als voor intercontinentale vluchten nog vertragingen van een halfuur tot een uur.

De KLM-woordvoerder geeft aan dat het op Schiphol zondag druk is, maar wel rustiger dan zaterdag. De transferbalie en ticketbalie van de luchtvaartmaatschappij zijn volgens haar ook drukker dan normaal.

Alles op alles

De maatschappij is volgens de zegsvrouw druk bezig met de afhandeling van achtergebleven bagage. "Achtergebleven bagage wordt binnen Europa met prioriteit op een vlucht naar bestemming geplaatst." Daarnaast zet KLM "alles op alles" om mensen alsnog op de plaats van bestemming te krijgen, zegt de woordvoerder. Zo wordt gekeken naar het plannen van extra vluchten en het inzetten van grotere toestellen op vluchten binnen Europa. "Reizigers worden daarover rechtstreeks geïnformeerd." Zaterdag is al begonnen met het herboeken van reizigers. Toen zijn er ook al reizigers vertrokken, "maar dat geldt niet voor iedereen".

Het is toch al een druk weekend op Schiphol vanwege de meivakantie en baanonderhoud. "De luchthaven en partners zijn continu met elkaar in gesprek en zetten alles op alles om vandaag zo vlot mogelijk te laten verlopen voor reizigers", laat de luchthaven weten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.