Oekraïne wil ingrijpen VN na nieuwe mislukte evacuaties Marioepol

ANP Producties | Bron: ANP
Marieopol

Er zijn zondag opnieuw geen humanitaire corridors opgezet vanuit de zuidoostelijke Oekraïense havenstad Marioepol, meldt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Zaterdag lukte dit ook al niet. Veresjtsjoek riep daarom VN-secretaris-generaal António Guterres op om een ​​staakt-het-vuren te eisen en humanitaire corridors vanuit Marioepol te openen. Guterres bezoekt volgende week Moskou en Kiev.

"Dit is waar Guterres over zou moeten praten in Moskou, als hij over vrede wil praten", zei Veresjtsjoek. Maandag zal de Oekraïense kant opnieuw proberen om een ​​veilige doorgang uit Marioepol te bewerkstelligen, aldus de vicepremier.

Eerder zondag riep de crisiscoördinator van de VN in Oekraïne, Amin Awad, al op tot een "onmiddellijk einde" van de gevechten in Marioepol om de evacuatie van vastzittende burgers in de gehavende stad "vandaag nog" mogelijk te maken. "Ze moeten nu, vandaag, veilig kunnen evacueren. Morgen kan het te laat zijn."

Awad deed zijn oproep nadat een poging tot evacuatie uit Marioepol zaterdag was mislukt, waarbij Kiev zei dat het "gedwarsboomd" was door Russische troepen. Ook de mislukte evacuatiepogingen van zondag zijn volgens Oekraïne de schuld van Rusland.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.