VN-chef eerst naar Turkije voor bezoek aan Rusland en Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
New York

VN-chef António Guterres gaat aankomende week eerst naar Turkije voordat hij Rusland en Oekraïne bezoekt. Turkije probeert als bemiddelaar een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne en kan daar een belangrijke rol bij spelen vanwege goede banden met zowel Rusland als Oekraïne.

De Verenigde Naties melden dat de secretaris-generaal maandag in Ankara wordt ontvangen door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Een dag later ontmoet hij in Moskou de Russische president Vladimir Poetin en diens buitenlandminister Sergej Lavrov. Het overleg met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba is op donderdag.

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn in Turkije twee ontmoetingen geweest tussen Oekraïense en Russische vertegenwoordigers. Op 10 maart spraken de buitenlandministers elkaar in Antalya en op 29 maart kwamen de onderhandelingsteams bijeen in Istanbul. De Turkse autoriteiten zijn bereid in een vredesakkoord garant te staan voor de veiligheid van Oekraïne.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.