Studie: 29 procent opgenomen coronapatiënten na een jaar beter

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Ruim 70 procent van mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting is na een jaar nog niet volledig hersteld. Dat komt naar voren uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

Slechts 26 procent van de coronapatiënten meldde vijf maanden na ziekenhuisopname volledig herstel, dat aantal steeg licht tot 28,9 procent na een jaar. Vrouwen hebben 33 procent minder kans dan mannen om helemaal beter te worden. Zwaarlijvige mensen hebben pakweg 50 procent minder kans volledig te herstellen, bij patiënten die aan de beademing hebben gelegen ligt dat zelfs op 58 procent.

De onderzoekers hebben mensen gevolgd die tussen maart 2020 en april 2021 na een Covid-besmetting zijn ontslagen uit een Brits ziekenhuis en bekeek het herstel van 807 van hen na vijf maanden en een jaar. "Het beperkte herstel van vijf maanden tot een jaar na ziekenhuisopname in ons onderzoek op het gebied van symptomen, geestelijke gezondheid, inspanningscapaciteit, orgaanstoornissen en kwaliteit van leven is opvallend", zei onderzoeker Rachel Evans.

De meest voorkomende langdurige Covid-symptomen zijn vermoeidheid, spierpijn, slecht slapen, fysieke vertraging en kortademigheid. "Zonder effectieve behandelingen kan langdurige Covid een veelvoorkomende nieuwe langdurige aandoening worden", aldus mede-onderzoeker Christopher Brightling van de Universiteit van Leicester.

De studie loopt nog en zal de gezondheid van de patiënten blijven volgen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.