Vier opvarenden vermist Japans schip gered

ANP Producties | Bron: ANP
Tokio

De Japanse kustwacht heeft vier mensen gered die op een rondvaartboot zaten die zaterdag ten westen van natuurreservaat Shiretoko bij het noordelijk eiland Hokkaido in problemen was gekomen. Ze werden in de vroege zondagmorgen (lokale tijd) bewusteloos aangetroffen in het ijskoude water, melden lokale media. Van de overige 22 opvarenden en de boot zelf is nog geen spoor te bekennen.

Aan boord waren 24 passagiers, onder wie twee kinderen, en verder de gezagvoerder en een bemanningslid. Allen droegen zwemvesten. Reddingsdiensten hebben de hele nacht vanuit de lucht en per boot naar overlevenden gezocht in het water dat slechts twee tot drie graden Celsius is.

De kapitein meldde zaterdag rond het middaguur dat het schip slagzij maakte en dreigde te zinken. Daarna was er geen radiocontact meer. Volgens de autoriteiten in de nabijgelegen stad Shari waren de golven in dit deel van de Zee van Ochotsk hoog. Door de ruwe zee keerden veel vissersboten zaterdag vroegtijdig terug naar de haven. De meteorologische dienst had gewaarschuwd voor een naderend lagedrukgebied met toenemende wind.

Shiretoko is een populaire bestemming voor excursies vanwege het drijfijs en staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst. Het is de thuisbasis van vele zeldzame diersoorten en planten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.