Scholz: winst Macron ook krachtige boodschap voor Europa

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

De overwinning van Emmanuel Macron in de Franse presidentsverkiezingen is ook een krachtige boodschap aan Europa, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. De leider van dat andere EU-zwaargewicht, dat samen met Frankrijk de toon aangeeft in de Europese Unie, "verheugt zich dat we onze goede samenwerking voortzetten!".

Duitsland en Frankrijk vormen samen de zogeheten Frans-Duitse as, waarom het EU-beleid vaak draait. Door de onzekerheid over het aanblijven van de pro-Europese Macron en de mogelijke overwinning van de rechts-populistische Marine Le Pen, die de EU grondig op de schop wilde nemen, hielden Brussel en Berlijn de adem in. "Je kiezers hebben vandaag ook een krachtige boodschap aan Europa gestuurd", twitterde Scholz nadat de winst van Macron zich had afgetekend.

Scholz' minister van Europese Zaken viel "een pak van het hart" door Macrons overwinning. "Een goede uitslag voor Europa", twitterde Anna Lührmann.

Een paar dagen voor de beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen sprak Scholz in een opinieartikel in de Franse krant Le Figaro zijn steun uit voor Macron. Hij deed dat samen met de Spaanse premier Pedro Sánchez en hun Portugese collega António Costa.

Ook die feliciteerden Macron zondagavond, net als tientallen andere Europese regeringsleiders. Sánchez legt de uitslag uit als een keuze "voor een Frankrijk dat zich inzet voor een vrije, sterke en eerlijke EU." Volgens hem wint de democratie en wint Europa. Volgens Costa hebben de Fransen "opnieuw blijk gegeven van hun gehechtheid aan het Europese project".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.