Brussel herademt: we kunnen nog vijf jaar op Frankrijk rekenen

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De felicitaties vol opluchting stromen binnen uit Brussel voor de hoogstwaarschijnlijk herkozen Franse president Emmanuel Macron. "We kunnen nog eens vijf jaar op Frankrijk rekenen", concludeert voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU-landen.

Brussel keek bezorgd toe of Macron zich zijn uiterst rechtse rivale Marine Le Pen, die de Europese Unie grondig op de schop wil nemen, wel van het lijf zou houden. Haar plannen zouden het einde betekenen van de EU zoals die nu bestaat, klonk het.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie feliciteert Macron. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kijkt "ernaar uit onze uitstekende samenwerking voort te zetten".

Haar collega van het Europees Parlement is evenzeer ingenomen met de prognose die Macron tot verkiezingsoverwinnaar bestempelt. "Een sterke EU heeft een sterk Frankrijk nodig", stelt parlementsvoorzitter Roberta Metsola.

Zeker in deze "turbulente tijden", zegt ook Michel. Die vergen een "solide Europa" en "een Frankrijk dat zich volledig inzet voor een meer soevereine en meer strategische Europese Unie". Macron is een van de voortrekkers van de pogingen om de EU niet alleen economisch, maar ook bijvoorbeeld militair sterk te laten zijn.

De kopstukken van de belangrijkste EU-instellingen reageerden onmiddellijk na het bekend worden van de prognose, die Macron rond de 58 procent van de stemmen toeschrijft. Vaak wachten ze wat langer, tot de uitslag vaststaat.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.