Macron: een meerderheid van Frankrijk heeft vertrouwen in mij

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De Franse president Emmanuel Macron heeft voor de Eiffeltoren in Parijs gereageerd op zijn verkiezingszege. "Bedankt allemaal. Na vijf jaar als president van Frankrijk heeft een meerderheid van de landgenoten vertrouwen in mij", aldus Macron.

De rechtse Macron staat in zijn overwinningstoespraak stil bij alle Fransen die enkel en alleen voor hem gekozen hebben om te voorkomen dat de rechts-populistische presidentskandidate Marine Le Pen aan de macht komt. "Ik ben me bewust van het werk dat mij te doen staat", stelt hij.

"Daarnaast zijn er Fransen die zich onthouden hebben van stemming. Ook voor hen ben ik verantwoordelijk", aldus Macron. Na de eerste ronde zeiden veel Fransen de keus tussen hem en Le Pen te zien als een keuze tussen twee kwaden.

Nieuwe plannen

In zijn toespraak richt Macron zich ook op Fransen die op Le Pen hebben gestemd. "Ik kan mij voorstellen dat aanhangers van Le Pen teleurgesteld zijn", stelt de 44-jarige president. De rechts-populistische Le Pen wist een historisch aantal kiezers (41,5 procent) aan zich te binden. "Ik ben nu niet langer de presidentskandidaat voor één kamp, ik ben een president voor iedereen. Er moet een antwoord komen op de woede en onenigheid. Dat is mijn verantwoordelijkheid", aldus Macron.

Macron benadrukt dat hij de komende vijf jaar met nieuwe plannen zal komen en blijft werken aan een sterk Europa.

Er waren volgens de Franse krant Le Monde zo'n 3000 supporters en 1500 journalisten aanwezig bij de toespraak van de Franse president. Voorafgaand aan zijn toespraak was gedurende enkele minuten te zien hoe Macron samen met zijn vrouw Brigitte en een groep kinderen richting het podium liep.

De zittende president van Frankrijk werd volgens de laatste prognose met 58,5 procent van de stemmen herkozen. In de eerste ronde kreeg hij 27,85 procent van de stemmen. Macron won in 2017 met 66 procent van de stemmen. Ook toen stond hij tegenover Le Pen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.