Oekraïners en Russen vieren ondanks oorlog paasfeest

ANP Producties | Bron: ANP
KievMoskou

In Oekraïne en Rusland wordt zondag ondanks de oorlog het orthodoxe paasfeest gevierd. Vooral in Oekraïne vindt de viering dit jaar op sombere wijze plaats.

In Rusland bezocht president Vladimir Poetin rond middernacht een paasdienst, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Hij overhandigde daar traditiegetrouw een paasei aan de leider van de Russisch-orthodoxe kerk.

De nachtelijke paasdiensten waren in Oekraïne allemaal afgelast. Vanwege de oorlog is voor het hele paasweekend een avondklok ingesteld. De Oekraïense president Volodimir Zelenski drukte het volk zaterdagavond tijdens zijn dagelijkse toespraak nog eens op het hart om thuis te blijven.

Moed inspreken

Zelenski probeerde de Oekraïners ook moed in te spreken. Hij zei dat het slechts een kwestie van tijd is voordat iedereen in Oekraïne weer in vrede kan leven. "Rusland lijkt al jaren vast te zitten in de periode tussen de kruisiging en wederopstanding van Jezus, wanneer de dood zegeviert en God lijkt te zijn verdwenen", zei de president. "Maar het leven zal de dood verslaan en dat wat kwaadaardig is zal bestraft worden".

Vanaf zondag 05.00 uur waren kerkdiensten wel toegestaan in Oekraïne. In Boetsja, waar een bloedbad is aangericht onder burgers, kwamen mensen bijeen bij een kerk om te rouwen en respect te tonen aan de inwoners die om het leven kwamen. In de oostelijke stad Charkov, waar veel beschietingen plaatsvinden, werd door tientallen inwoners een mis bijgewoond.

Orthodoxe christenen vieren Pasen later dan de meeste mensen in het Westen, omdat zij de juliaanse kalender aanhouden. Ongeveer twee derde van de inwoners van Oekraïne noemt zich orthodox, net als 42,5 procent van de Russen. In 2019 splitste de Orthodoxe Kerk van Oekraïne zich af van die van Rusland, die nauw gelieerd is aan het Kremlin.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.