Ook in Amersfoort werkt het ’gameplan’ van RFC Haarlem: RC Eemland wordt met 19-60 opgerold

Marcel Tabbers
Amersfoort

Een goede start leverde RFC Haarlem zaterdag uiteindelijk een eclatante overwinning op tegen RC Eemland. In Amersfoort werd het 19-60 voor de ploeg van coach Mike Panaho die daardoor steeg naar de, gedeelde, koppositie in de ereklasse. Een plek die, met nog drie duels voor de boeg, recht geeft om de strijd om het Nederlands kampioenschap.

De grote overwinning kwam volgens captain Lucas de Waaij tot stand door het harde werken. „We hielden zeker in de eerste helft het tempo hoog. Dat was onderdeel van ons ’gameplan’, want bij Eemland spelen grote gasten. Die vinden het minder leuk als ze veel moeten lopen”, stelde De Waaij.

Haarlem koos ervoor om direct voor de punten te gaan. Helaas misten de eerste twee penalty’s, mede door de harde wind, de palen. Toch lieten de gasten zich niet uit het veld slaan. Daniël Jones doorbrak de malaise en tekende binnen het kwartier voor de eerste try. In de tien minuten die volgden, herhaalde bij dezelfde actie nog eens twee keer en bracht daardoor de 0-19 op het scorebord. Net voor rust scoorde Dino Bozic 0-24 die Jones converteerde. De thuisclub had echter het laatste woord met hun eerste try, waardoor het halverwege 5-26 stond.

In het begin van de tweede helft sputterde Eemland nog wat tegen door direct voor hun tweede try te tekenen. Routinier Storm Carroll en weer Jones zorgden dat de marge weer naar 12-43 werd vergroot. Het verschil in fitheid was duidelijk te zien.

Maar ook de rust binnen het team van coach Panoho gaf de zelfverzekerdheid aan. De Waaij over die fase: „Ik vond het tot twee keer toe een ’domme try’ van ze. Daarmee bedoel ik dat wij te dicht bij onze trylijn een domme fout maakten. Daarvan profiteerden zij optimaal. Het mooie was dat wij wel veerkracht toonden door direct tegen te scoren. Zo losten we iets negatiefs op met letterlijk een positief punt.”

Wat De Waaij betreft mag RFC Haarlem deze vorm nog wel even vasthouden. „We kunnen veel vertrouwen putten uit deze overwinning. Volgende week komt landskampioen RC DIOK op bezoek op het Van der Aart sportpark.”

rugby ereklasse

RC EemlandRFC Haarlem 19-60

Tries Haarlem: Jones (5x), Carroll, Raymond, Bozic. Penalty’s: Jones (4x). Conversies: Jones (4x).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen