Piet Paree op pad met benefiet voor vluchtelingen in de IJmond: ’Ze heet Hana’

Piet Paree.© Archieffoto Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk

Ton de Lange
Wijk aan Zee

De Santpoortse verteller Piet Paree (73) treedt op 1 mei twee keer op voor Vluchtelingenwerk Nederland. In Wijk aan Zee en Santpoort-Noord brengt hij met een gitariste en drie vocalisten het vluchtelingenverhaal ’Ze heet Hana’.

Het gaat over een uit Aleppo (Syrië) gevlucht gezin dat uiteindelijk door een oudere Joodse vrouw wordt opgenomen in het grote huis waarin ze alleen woont. „Later blijken hun verhalen samen te vallen, want deze vrouw is zelf ooit als kind met moeder en broer uit Nazi-Duitsland gevlucht. Vader was slachtoffer van een razzia.”

De oud-onderwijzer licht toe dat hij met ’Ze heet Hana’ voortborduurt op personages uit het boek ’De vluchteling’ (2017). Het is een van de succesvolste titels uit het oeuvre van de Amerikaan Alan Gratz die zich vooral richt op jongvolwassenen en het thema ’oorlog’. „In dat boek zijn drie vluchtelingenverhalen die met elkaar te maken hebben.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Suleika van Holland.© Foto PR

Na de eerste repetitie van Piet met zijn vaste begeleider Frank Edam (gitaar/liedschrijver) moest het een en ander worden aangepast. „Frank moet helaas een zware darmoperatie ondergaan.”

De invallers zijn bekend met het repertoire en komen uit twee formaties waarmee Frank al lange tijd werkt: het Alkmaars Straatorkest en Onstuimig Schuim. Gitariste Suleika van Holland zit in beiden. De muzikale vertelvoorstelling is op 1 mei om 12 uur te zien in Wijk aan Zee (dorpskerk) en vanaf 15 uur in Santpoort-Noord (’t Mosterdzaadje). Vervolgens op 13 mei nogmaals, maar dan ’s avonds in Heemskerk (d’Evelaer, 20 uur).

Hoed

Normaliter speelt Piet voor ’een vergoeding’, nu twee keer gratis. De entree in de dorpskerk en d’Evelaer is vrij, na afloop gaat echter de hoed rond om het broodnodige geld bijeen te brengen voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. „Het geld wordt besteed aan vluchtelingen in de IJmond.” ’t Mosterdzaadje vraagt €10 entree.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.