Het slotakkoord | column beter slapen

Hanneke van den Berg

Wie had verwacht dat een onderzoek naar je slaapproblemen je zoveel kan leren over jezelf. Ik zeker niet, maar deze zoektocht was echt interessant. Zijn mijn slaapproblemen helemaal achter de rug? Nee, niet volledig. Maar ik slaap een stuk beter dan een halfjaar geleden en wordt nu zelfs af en toe pas wakker als de wekker gaat.

In deze laatste column over mijn pogingen om niet langer uren wakker te liggen of veel te vroeg mijn ogen open te doen, wil ik graag alle tips op een rijtje zetten die me tot hier hebben gebracht. Talloze lezers hebben me laten weten dat ze met hetzelfde probleem kampen en ik hoop ze met deze tips een eindje op weg te helpen.

De eerste harde waarheid die ik over mezelf ontdekte is dat de nacht een reflectie is van je leven overdag, iets wat Hanneke Peeters me leerde tijdens het ayurveda-consult. Gaat die goede fles wijn een keer helemaal op in één avond, dan kan ik erop rekenen dat ik een beroerde nacht heb, waarin ik vaak wakker word.

Neem ik teveel hooi op mijn vork overdag (een slechte eigenschap van mij), dan maal ik midden in de nacht urenlang, in een poging het allemaal te verwerken. Als ik niet alleen luister naar waar mijn dochter mee zit (meer wil ze vaak helemaal niet), maar ook als een gek de radertjes laat draaien om altijd maar weer een oplossing te vinden (een tweede ’slechte’ eigenschap), ook dan ga ik daar in de nacht vaak mee verder.

Relax, girl, probeer ik nu vaker tegen mezelf te zeggen. En het begint te helpen. Maar naast al die zelfreflectie heb ik ook veel baat gehad bij diverse hulpmiddelen, die het ritme van dat lange wakker liggen wisten te doorbreken. Als eerste de verzwaringsdeken. Ik woel minder, voel me lekker geborgen en warm. Dan het Droomsap. Ik gebruik het lang niet iedere dag meer, ofschoon het niet verslavend schijnt te zijn, maar het heeft me veel geholpen om langer achter elkaar te slapen.

Een derde stap voorwaarts zette ik na het bezoek van slaapspecialist Peter de Borst. Hij raadde me aan om aan de andere kant van het bed te gaan liggen, op de zij van mijn gezonde heup. Die andere heup is, net als bij mijn mama, erg stijf en soms pijnlijk. Daardoor trok ik mijn knieën altijd te ver op en zette ik teveel druk op mijn ruggengraat. Ook door die wisseling van kant slaap ik lekkerder. Een diffuser die lekker geurende etherische olie verspreidt maakte het eveneens prettiger om in bed te liggen, net als de pillowmist met een lavendelgeur op mijn kussen.

Het was niet één ding dat me beter liet slapen, maar een combinatie van alles wat ik hierboven heb beschreven. Daar ben ik van overtuigd. Die hulpmiddelen doorbraken een beroerd slaapritme en gaven een goede aanzet. Maar de soul searching naar de manier waarop ik overdag leef, hoe ik denk en waarom ik steeds maar weer de problemen van anderen op mijn schouders neem, dat was toch de kern van alles.

Lief zijn voor mezelf, tijd nemen om alleen te zijn en meer rust in mijn leven aanbrengen. Ik ben er nog niet, maar wel op de goede weg. Ik wens iedereen een goede nachtrust. En morgen gezond weer op.

Enkele handige websites:

Perfecte kussens, vooral het Dixxius Comfort Gold 90% Hoofdkussen, met een uitsparing voor de nek, waardoor je heerlijk ligt, zijn te koop via Swiss Sense. https://www.swisssense.nl/dixxius-comfort-gold-hoofdkussen

Zij hebben ook een heerlijke pillowmist, waarmee je je kussen even kunt insprayen voor een heerlijk relaxende geur.

De diffuser en lekkere etherische olie is verkrijgbaar via www.lotus-diffusers.nl

Een goed ayurvedisch consult is aan te vragen via www.rockyourworld.nl Zij hebben ook lekkere olie en geuren voor je slaapkamer.

Een goed slaapadvies is te verkrijgen via www.borstbedden.nl

Een verzwaringsdeken is onder meer te koop via www.slaapwijzer.net

Een uitgebreid slaapconsult is te boeken via : www.saraja-slaapcursus.nl

Hanneke van den Berg is redacteur van deze krant en heeft al lange tijd slaapproblemen. In deze rubriek gaat ze op zoek naar allerlei mogelijke oplossingen en beschrijft haar ervaringen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.