Tegenstanders verplichte coronapas EU-parlement krijgen ongelijk

ANP Producties | Bron: ANP
Luxemburg

Het Europees Parlement mag van zijn leden vragen een coronabewijs te laten zien om binnen te mogen. Europarlementariërs van JA21, SGP en enkele medestanders maakten tegen die regel bezwaar, maar hebben ongelijk gekregen van de Europese rechter.

Het parlement maakt zijn eigen regels en wilde vorig najaar met de pasplicht zijn bezoekers beschermen tegen besmetting, oordeelt het Gerecht van de Europese Unie. De privacy en andere rechten van de Europarlementariërs zijn volgens de rechtbank in Luxemburg ook niet geschonden. Omdat het coronavirus indertijd flink om zich heen greep waren maatregelen nodig en gepast, oordeelt het Gerecht. En een bruikbaar alternatief was er niet.

Zo'n verplichting moet wel op gezette tijden tegen het licht worden gehouden, stelt het Gerecht. Nu de "uitzonderlijke omstandigheden" weer voorbij zijn, moet het ook uit zijn met de pasplicht. Die geldt inmiddels ook niet meer, al vraagt het parlement iedereen nog wel om een mondkapje te dragen.

Het Europees Parlement volgde de coronamaatregelen steevast zeer nauwgezet of deed er liefst nog een schepje bovenop. Dat wekte ook wrevel. Europarlementariërs als Rob Roos van JA21 klaagden over ondemocratische beperkingen en vaccinatiedwang.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.