Willem-Alexander: niemand wil eindigen als Poetin

ANP Producties | Bron: ANP
Maastricht

Koning Willem-Alexander is blij met de opbouwende kritiek die hij krijgt. Hij reageerde op een peiling die de NOS woensdagochtend publiceerde, waaruit bleek dat het vertrouwen in hem verder is gedaald.

"Peilingen doen me niet zo veel. Wat ik wel goed vind, is opbouwende kritiek", zei de koning tijdens Koningsdag in Maastricht. "Als je dat niet hebt, kun je eindigen als Poetin. En dat wil niemand."

Op dit moment heeft iets minder dan de helft van de bevolking (47 procent) vertrouwen in de koning, zo kwam naar voren uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS onder duizend mensen. Een jaar eerder was dat 57 procent. Van het publiek krijgt de koning het rapportcijfer 6,7. Vorig jaar was dat nog een 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7.

Koning Willem-Alexander benadrukte wederom het belang van vrijheid op een dag als Koningsdag, vooral nadat de feestdag vanwege corona twee jaar niet kon doorgaan met publiek. "We zien in Oekraïne wat dit betekent", zei hij ook over het belang van vrijheid. "We genieten van het feit dat we het weer samen kunnen vieren." Koningin Máxima zei dat ze vooral "het gevoel van verbondenheid" en het "samen genieten" had gemist.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.