Voorzitter MORES: kaarsenverhaal Derksen nieuw dieptepunt MeToo

ANP Producties | Bron: ANP
Hilversum

Het kaarsenverhaal van Johan Derksen in Vandaag Inside was "een verbijsterend nieuw dieptepunt" als het gaat om het MeToo-dossier in Hilversum. Dat stelt voorzitter Janke Dekker van MORES, het meldpunt voor seksueel ongepast gedrag in de entertainmentsector, in een reactie over de uitlating van Derksen. Die vertelde dinsdagavond in de jaren zeventig een dronken, bewusteloze vrouw met een kaars te hebben gepenetreerd.

"Ik dacht eerst dat het satire was", vertelt Dekker. "Natuurlijk mag humor schuren, en je kan van een grap houden of niet. Maar dit was misplaatst, respectloos en walgelijk." Zij stoorde zich er enorm aan dat de gasten aan tafel heel hard mee lachten met Derksen. "We zitten in Hilversum in een transitiefase waarin de omgangsvormen die jarenlang door mannen zijn genormeerd ter discussie worden gesteld. Nieuwe groepen eisen hun plek en positie op in de maatschappij: vrouwen, mensen van kleur, queer personen. En zij benadrukken dat er méér is dan die ene mannelijke witte heteronorm."

Dit leidt op sommige plekken tot een rigide tegenreactie, merkt Dekker. "Mannen voelen zich opeens aangevallen in hun zijn en hun bestaan en bagatelliseren daarom maar alle aanklachten die boven tafel komen. 'Het was de tijdgeest', riep Derksen - alsof je in de jaren zestig en zeventig wél mensen mocht verkrachten."

Toch wil de voorzitter van MORES niet alleen de uitspraken van Derksen veroordelen. "We moeten waken dat we in de samenleving niet ook in dit dossier alleen maar lijnrecht tegenover elkaar komen te staan", zegt ze met klem. "We moeten met elkaar een nieuwe manier vinden om hiermee om te gaan, met als uitgangspunt wederzijds respect naar elkaar toe. Dat was wat in elk geval in dit fragment in Vandaag Inside op alle fronten ontbrak. Hier werden alleen maar mensen kapot gemaakt: de vrouw die het toen is overkomen, en alle andere slachtoffers van wangedrag die zich niet gehoord of begrepen voelen."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.