VN-chef Antonio Guterres aangekomen in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties is in Kiev aangekomen voor zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari. De Portugees meldde zijn aankomst zelf via Twitter. Op dat platform zei hij in Oekraïne zijn "werk voor de uitbreiding van humanitaire ondersteuning en de bevordering van evacuaties uit gevechtszones" te willen voortzetten.

Guterres heeft donderdag ontmoetingen met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en buitenlandminister Dmitro Koeleba. Net als tijdens het bezoek van de VN-chef aan Moskou eerder deze week, zal een van de belangrijkste onderwerpen waarschijnlijk de situatie zijn in de zuidoostelijke Oekraïense havenstad Marioepol, waar Oekraïense troepen en burgers worden omsingeld door het Russische leger.

Guterres had in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gesproken. Vervolgens reisde hij per trein van Polen naar Kiev. Voor zijn gesprekken met Zelenski en Koeleba bezoekt Guterres eerst nog Borodjanka, Irpin en Boetsja, drie plaatsten waar de Oekraïense bevolking tot wereldwijd afgrijzen onder de Russische agressie heeft geleden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.