Kleine demonstratie Republikeinen langs route koning

ANP Producties | Bron: ANP
Maastricht

Een veertigtal aanhangers van Republiek (voorheen Republikeins Genootschap) hebben betoogd langs de route die koning Willem-Alexander en zijn gevolg liepen in Maastricht. Ze riepen leuzen als 'Willem de Laatste' en 'Leve de republiek' en zongen 'Dag koning Willem, dag monarchie' op de wijs van Dag Sinterklaasje.

Voorman Floris Müller was maar ten dele tevreden over het verloop van de demonstratie. Hij vindt dat hij door de gemeente Maastricht en de organisatie van Koningsdag is tegengewerkt: "Ze hebben geprobeerd ons driehoog achter weg te zetten. En op weg hiernaartoe ben ik door de politie meegenomen naar het Vrijthof, waar ik werd gefouilleerd en mijn mededemonstranten ook." Een deel van de 130 betogers die zich volgens de Republiek-voorzitter hadden aangemeld, kon het niet redden om op tijd op de demonstratieplek te zijn.

Müller zegt donderdag een klacht te zullen indienen bij de gemeente Maastricht. "Want demonstratierecht gaat boven de Algemene Plaatselijke Verordening of het draaiboek van het feestcomité", zegt hij.

Recht op demonstratie

Maastricht liet eerder al weten niet gevoelig te zijn voor de kritiek van de anti-monarchisten. "De plek die de gemeente hen biedt voldoet in alle opzichten aan wetgeving en jurisprudentie, zodat het recht op demonstratie op passende wijze ten volle kan worden uitgeoefend", zei een woordvoerster dinsdag.

Republiek heeft naar eigen zeggen 25.000 volgers. Die willen af van "een ongekozen, onvrij en onverantwoordelijk staatshoofd", omdat dat volgens hen niet past bij democratie. Ze zijn voor een parlementaire republiek, naar voorbeeld van onder meer Duitsland.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.