Een zeven-minnetje voor de koning, team Oranje snakt naar nieuw elan | commentaar

Rens Koldenhof

Het coronavirus maakt nog steeds slachtoffers. In de jaarlijks gepubliceerde Koningsdagenquête blijkt de waardering voor koning Willem-Alexander gekelderd te zijn naar een nieuw dieptepunt. Een ijskoud zeven-minnetje, meer hebben we niet over voor onze vorst. Om te rillen als je een Oranje bent.

Lees ook: Dalend vertrouwen in Willem-Alexander, rapportcijfer zakt onder 7

Minder dan de helft (47 procent) van de geënquêteerden heeft nog vertrouwen in deze koning. Een jaar eerder ging het om 57 procent van de Nederlanders.

De magere score steekt schril af tegen de cijfers van 2020. Toen gaven we de majesteit een vorstelijke 7,7 en was het vertrouwen in het koningshuis met 76 procent ongekend hoog. De duikeling naar de zesjescultuur heeft dan ook te maken met het presteren van Willem-Alexander in de afgelopen coronajaren.

De koning wordt vooral als minder betrokken en menselijk ervaren. Incidenten als de vliegreis naar Griekenland terwijl de rest van Nederland in lockdown zat en het druk bezochte feestje van de kroonprinses hielpen ook niet mee. De hakkelige manier waarop de koning daarvoor vervolgens spijt betoonde wiste die wrevel niet weg.

Integendeel. In programma’s als LuckyTV en VI Vandaag wordt het gehakkel van de koning zo vaak op de korrel genomen, dat het inmiddels zijn imago schaadt. Het beeld van een onverschillige, wat dommige man die pas spijt betuigt als hij wordt betrapt, is niet meer uit ons collectieve geheugen te wissen.

Is er dan helemaal geen hoop meer voor het koningshuis? Dat valt gelukkig nog wel mee. Met dank aan de vrouwen van Team Oranje. Met name koningin Máxima blijft onverminderd populair. Ze kreeg dit jaar zelfs een hogere waardering (7,6) dan bij de vorige peiling. En ook prinses Beatrix kan steevast op een stevige zeven rekenen. Interessant wordt het te zien hoe de prinsessen van Oranje het in de ogen van het Nederlandse volk gaan doen.

Wat dat betreft lijkt prinses Amalia voorlopig op het juiste spoor te zitten. Het voorlopig afzien van de royale toelage waar ze vanaf haar achttiende recht op heeft was een goede start. Empathisch zijn en slim, dat zijn de sleutelwoorden voor een succesvolle monarch in het tijdperk van sociale media.

Zolang Willem-Alexander tijdens het koninklijke kaartspel de vrouw blijft spelen zit hij nog wel even goed.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.