Poetin waarschuwt landen zich buiten Oekraïne-conflict te houden

ANP Producties | Bron: ANP
Sint-petersburg

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat landen die proberen tussenbeide te komen in het conflict met Oekraïne, geconfronteerd zullen worden met een snelle militaire reactie van Moskou. Poetin sprak tegen parlementsleden in Sint-Petersburg. Hij zei dat alle beslissingen over hoe Moskou in zo'n situatie zal reageren al zijn genomen.

Poetin zei verder dat hij niet nader omschreven "tegenaanvallen" zou ontketenen tegen iedereen die "bedreigingen van strategische aard creëert die onaanvaardbaar zijn voor Rusland". Daarbij zal het Russische leger niet aarzelen om de modernste wapens te gebruiken, vervolgde Poetin: "We hebben hier alle middelen voor, waar niemand anders zich op kan beroepen. We zullen er niet over pochen: we zullen ze gebruiken als dat nodig is. En ik wil dat iedereen dat weet."

Poetin heeft herhaaldelijk de Russische ontwikkeling van moderne wapens geprezen, waaronder hypersonische raketten en de nieuwe intercontinentale ballistische raket Sarmat, die eerder deze maand volgens de Russen met succes werd getest.

In dezelfde toespraak beweerde Poetin ook dat het Westen Rusland in verschillende stukken wil opdelen en beschuldigde het ervan Oekraïne in conflict te hebben gebracht met Rusland.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.