Rusland legt honderden Britse parlementariërs inreisverbod op

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Rusland legt 287 leden van het Britse Lagerhuis een inreisverbod op. De Britten worden beschuldigd van het verspreiden van "ongerechtvaardigde en hysterische angst voor Rusland", staat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Moskou reageert daarmee op vergelijkbare sancties die het Verenigd Koninkrijk in maart afkondigde tegen 386 leden van de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement. Dat zijn de parlementariërs die stemden voor de erkenning van de zelfuitgeroepen pro-Russische republiekjes Loehansk en Donetsk in Oost-Oekraïne. Kort nadat Rusland ze als onafhankelijk had erkend, vielen Russische troepen Oekraïne binnen.

Het Britse lagerhuis telt in totaal 650 leden. De personen die Rusland niet meer in kunnen komen, zijn leden van de regerende Conservatieve partij en van de oppositiepartij Labour.

De Britten hebben tijdens de ruim twee maanden durende oorlog honderden Russen gestraft, onder wie de dochters van de Russische president Vladimir Poetin. Ook heeft Londen meerdere malen wapens naar Oekraïne gestuurd. Het gaat om onder meer luchtafweerraketten en antitankraketten. De Britse premier Boris Johnson bezocht de Oekraïense president Volodimir Zelenski deze maand in Kiev.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.