Microsoft meldt flink aantal Russische cyberaanvallen op Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Redmond

Hackers die voor de Russische regering werken, hebben het afgelopen jaar meerdere cyberoperaties uitgevoerd tegen Oekraïne, stelt softwarebedrijf Microsoft in een rapport. De digitale aanvallen lijken de Russische militaire aanvallen en propagandacampagnes te hebben ondersteund.

Het Microsoft-rapport maakt gewag van ten minste zes aan Rusland gelieerde groepen hackers, die meer dan 237 cyberaanvallen op Oekraïne zouden hebben uitgevoerd, die elk verband houden met de Russische militaire operaties in dat land. Alleen al tussen tussen 23 februari en 8 april zegt Microsoft 37 Russische cyberaanvallen op Oekraïne te hebben waargenomen. Het rapport concludeert dat hacken een grotere rol heeft gespeeld in het conflict dan wat tot voor kort werd aangenomen.

De cyberoperaties, die volgens Microsoft al een jaar voor het begin van de Russische invasie op 24 februari werden ingezet, hebben mogelijk de basis gelegd voor verschillende militaire missies in Oekraïne. Microsoft vermoedt dat de Russische hack- en militaire operaties vaak samenwerkten tegen een gezamenlijk doelwit. Zo bleek dat op 1 maart - de dag dat een Russische raket werd afgevuurd op de tv-toren van Kiev - mediabedrijven in de hoofdstad getroffen werden door destructieve hacks en cyberspionage.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.